Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: / Κ. Πουλάκης: Αθήνα και Θεσσαλονίκη να γίνουν ατμομηχανές της ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: / Κ. Πουλάκης: Αθήνα και Θεσσαλονίκη να γίνουν ατμομηχανές της ανάπτυξης

“Δεν κρύψαμε ποτέ ότι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση” τόνισε σε εκδήλωση της παράταξης Ανοιχτή Πόλη στη Θεσσαλονίκη ο γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, παραθέτοντας τα 25 σημεία παρέμβασης σε πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ αυτών προέβαλε και τη μετάβαση στη μητροπολιτική διακυβέρνηση για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη μητροπολιτική διακυβέρνηση “ζητούμενο” προκειμένου οι περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης “να λειτουργήσουν ως ατμομηχανές της ανάπτυξης”.

Επικαλούμενος το πόρισμα της επιτροπής για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη", ο γ.γ. Εσωτερικών σταχιολόγησε 25 σημεία που μπορούν να τεθούν στον διάλογο. Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στη μητροπολιτική διακυβέρνηση σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας ή Δήμων Αθηναίων Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε “μετέωρο” το βήμα που έγινε με τον “Καλλικράτη” προς αυτή την κατεύθυνση. Έθεσε, μάλιστα, προς συζήτηση “το πώς οι μητροπολιτικοί ΟΤΑ θα ενισχυθούν με αρμοδιότητες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αναβαθμίζοντας την τρωθείσα ποιότητα ζωής των κατοίκων”. Προσδιόρισε ως ζητούμενο για τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης “να λειτουργήσουν ως ατμομηχανές της ανάπτυξης”, η οποία θα βασίζεται στην καινοτομία, την ενίσχυση της εργασίας και την κοινωνική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για “ριζικό επανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων” με γνώμονα τη δημιουργία συνεργιών και τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας ο Κ. Πουλάκης προέταξε την ενίσχυση “των αρμοδιοτήτων των θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, είτε στο επίπεδο των πρώην ‘καποδιστριακών’ Δήμων, είτε στο επίπεδο των σημερινών τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, ούτως ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα εγγύτητας του πολίτη προς τον δήμο, χωρίς όμως να ανοίξει εκ νέου ζήτημα χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, που έχει μονοπωλήσει μέχρι σήμερα όλες τις προηγούμενες μεταρρυθμιστικές απόπειρες”.

Παράλληλα, έθεσε προς συζήτηση το ζήτημα ανάθεσης στον γενικό γραμματέα του δήμου ή της Περιφέρειας των αρμοδιοτήτων τρέχουσας διαχείρισης, “ώστε οι αιρετοί να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στα μείζονα και πιο πολιτικά ζητήματα της περιοχής τους”.

Όσο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί “ταυτοτικό στοιχείο για την Αριστερά” και “πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ”. Παράλληλα, προέταξε την “αποσύνδεση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές”, “ανεξάρτητα”, όπως είπε, “από το εάν τελικά θα επιλεγεί η καθιέρωση τετραετούς θητείας για τους αιρετούς των ΟΤΑ, όπως ισχύει και για τη Βουλή, ή η διατήρηση της πενταετούς θητείας που προβλέπει ο 'Καλλικράτης'”. “Σε κάθε περίπτωση όμως, η ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών είναι μια επιλογή που έκανε ο 'Καλλικράτης' με αμιγώς μπακαλίστικη, ας μου επιτραπεί η έκφραση, οικονομική λογική και οδήγησε όχι μόνο σε θεσμικό χάος, αλλά και σε υποβάθμιση της πολιτικής σημασίας και των δύο εκλογικών διαδικασιών” πρόσθεσε.

Τέλος, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ο Κ. Πουλάκης έκανε λόγο για “αναπτυξιακό αναπροσανατολισμό των δήμων και των Περιφερειών”, μέσα από τη διαμόρφωση των “κατάλληλων θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, σε άμεση συνάρτηση με τη νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και τον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης, που έχει θέσει ως κεντρικό η κυβέρνηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL