Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Ν. Αλιβιζάτος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων: / Ν. Αλιβιζάτος: "Εγγενές στοιχείο της Χρυσής Αυγής η βία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Αλιβιζάτος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων: / Ν. Αλιβιζάτος: "Εγγενές στοιχείο της Χρυσής Αυγής η βία"

Εγκληματική οργάνωση πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, που κατέθεσε χθες στη δίκη του ναζιστικού κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτήρισε "κρίσιμο στοιχείο" τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου κατά τα πρότυπα των Χίτλερ, Γκαίμπελς και Μουσολίνι και κάλεσε τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να σταθούν στο ύψος της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί.

Όπως είπε ο μάρτυρας, από το 2012, οπότε και αρθρογράφησε σχετικά, "είχα την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή έχει όλα τα χαρακτηριστικά για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή δομή, διάρκεια και τέλεση κακουργημάτων. Για τα διάχυτα περιστατικά που ακολούθησαν αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κοινό καθοδηγητικό κέντρο. Κρίσιμο στοιχείο ήταν τα τάγματα εφόδου κατά τα πρότυπα των Χίτλερ, Γκαίμπελς, μελανοχιτώνων, Μουσολίνι. Οι θέσεις του κόμματος, το σήμα που μοιάζει με αγκυλωτό σταυρό, όλα τα στοιχεία μού θύμιζαν νεοναζιστικό κόμμα. Άρα υπάρχουν δίκτυο, διαρθρωτική δομή, πειθαρχία και συνοχή".

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας ο Ν. Αλιβιζάτος είπε ότι η Χρυσή Αυγή δομείται σε τρεις ομόκεντρους κύκλους. Στον πρώτο περιλαμβάνεται η ηγεσία που αποφασίζει και δίνει εντολές. Στον δεύτερο αυτοί που παίρνουν τις εντολές και τις εκτελούν, τα τάγματα εφόδου. Στον τρίτο βρίσκονται οι απλοί οπαδοί, τους οποίους "η συνταγματική δημοκρατία θα πρέπει να τους ανεχτεί".

Περιγράφοντας περαιτέρω τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης τόνισε ότι "και στη δολοφονία Φύσσα, και στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες έδωσε το ΟΚ ο περιφερειάρχης, που το είχε πάρει από τον ηγέτη. Αν ένα στέλεχός σου κάνει εγκληματική πράξη και δεν τον αποπέμπεις είσαι ή βλαξ, ή τον εγκολπώνεσαι.

Περήφανοι ναζιστές...

Ο καθηγητής επίσης υποστήριξε: "Όχι μόνο ταυτίζονται με τον ναζισμό, αλλά είναι και περήφανοι γι' αυτό. Έχουν απόλυτη ομοιότητα στη δράση με τα τάγματα εφόδου. Είναι ανοιχτά, απροσχημάτιστα ναζιστές. Βλέπεις τον ίδιο πυρήνα ανθρώπων. Άρα κάποια σύνδεση των περιστατικών υπάρχει. Επίσης, υπάρχει κοινή συνθηματολογία. Η πυραμιδωτή δομή της οργάνωσης είναι σκληρή, πειθαρχημένη. Οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής είναι επιλεκτικά διαλεγμένες για να συνδέονται με την ιδεολογία τους”.

Πρόεδρος: “Δηλαδή;”.

Αλιβιζάτος: “Ναζιστική ιδεολογία ευθέως... Το ότι υπάρχει το περιτύλιγμα του πολιτικού κόμματος δεν δίνει ασυλία στη Χρυσή Αυγή. Υπάρχει μια σταθερή ηγεσία και διαλέγει τα ‘μπουμπούκια’ σε όλη την Ελλάδα. Όταν είδα τις στολές που φοράνε στις εκδηλώσεις τους, ο συνειρμός που ήρθε κατευθείαν ήταν τάγματα εφόδου, αντιγραφή του μοντέλου του Χίτλερ”.

“Χωρίς τη βία δεν υπάρχουν”

Αναλύοντας περαιτέρω την άποψή του, ο καθηγητής τόνισε ότι "η διαφορά της βίας της Χρυσής Αυγής είναι ότι δεν πρόκειται για πράξη αντίστασης. Είναι συμβολική. Εννοώ ότι η βία είναι συστατικό στοιχείο του πολιτικού της αγώνα, που δεν υπάρχει χωρίς αυτήν. Αν φύγει η βία από τη Χρυσή Αυγή, γίνονται ΑΝ.ΕΛΛ., ΛΑΟΣ, γίνονται ‘λαπάδες’, κυριλέ. Γι' αυτούς το στοιχείο της βίας είναι εγγενές. Το χτύπημα στον Φύσσα δεν ήταν του αυτουργού, ήταν της ίδιας της οργάνωσης. Τα μέλη της διαπαιδαγωγούνται για να θεωρούν αυτονόητη τη βία”.

Όπως είπε στη συνέχεια, τα βίαια περιστατικά κόπασαν το φθινόπωρο του 2013 "γιατί φάνηκε ότι υπάρχει κράτος που δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί την ασυδοσία της Χρυσής Αυγής. Τότε έπαψα να ντρέπομαι ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου".

Η θεωρία των δύο άκρων και οι... απλοί βουλευτές

Όση ώρα κατέθετε ο μάρτυρας, η υπεράσπιση διαμαρτυρόταν με τον συνηθισμένο τρόπο. Σχόλια, ειρωνείες, χαρακτηρισμοί προκάλεσαν επανειλημμένα την παρέμβαση της προέδρου. Οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών φάνηκαν να ηρεμούν και να ακούνε με προσοχή μόνο όταν ο μάρτυρας, αν και, όπως δήλωσε, δεν υποστηρίζει την θεωρία των δύο άκρων, είπε: "Από τη μία το μαύρο έρεβος του ναζισμού και από την άλλη η αναρχία του κομμουνισμού. Η δημοκρατία δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση βίας. Αν δεν θεωρηθούν παράνομες και οι μεν και οι δε πράξεις, κινδυνεύει η δημοκρατία. Με τους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος συνυπήρξαν για δύο μήνες η πάνω και η κάτω πλατεία. Περίπου τα ίδια λέγανε".

Ο μάρτυρας, επίσης, διαχώρισε τον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας από τους απλούς βουλευτές. Χαρακτήρισε μάλιστα "ευπρεπή κύριο" τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι κάθε βράδυ χαϊδεύει την καραμπίνα του και κοιμάται μαζί της, ενώ υπήρξε και συνήγορος υπεράσπισης του δολοφόνου του Ν. Τεμπονέρα Γιάννη Καλαμπόκα... Ο Ν. Αλιβιζάτος είπε επίσης ότι "όταν είδα ότι όλοι οι βουλευτές παραπέμφθηκαν, δεν μου άρεσε" και ότι "αν η Χρυσή Αυγή καταδίκαζε τη βία χωρίς επιφυλάξεις, εγώ θα έδινα μάχη για να μπορεί να κατέβει ως φοιτητική παράταξη στις εκλογές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL