Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Καμία περικοπή στον αριθμό των διορισθέντων συμβασιούχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία περικοπή στον αριθμό των διορισθέντων συμβασιούχων

Ρητή εξαίρεση για πρωτή φορά των προσλήψεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως και άλλων έκτακτων αναγκών, από τον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ο οποίος δεν υφίσταται ουδεμία περικοπή, περιλαμβάνεται στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά τον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της "Αυγής", οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφώνησαν με τους θεσμούς να μη γίνει καμία περικοπή στον αριθμό των συμβασιούχων, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε να υπαχθεί σε ποσοστώσεις, αλλά να παραμείνει ίδιος ο αριθμός, όπως αυτός διαμορθώθηκε το 2016, καθιστώντας τον με αυτόν τον τρόπο ως τον γενικό επιτρεπόμενο αριθμό συμβασιούχων. Μάλιστα, προβλέφθηκε, για πρώτη φορά ρητώς, να ενταχθεί η παραπάνω κατηγορία εξαιρέσεων, στην οποία προστίθενται επιπλέον και οι προσλήψεις όσων χρηματοδοτούνται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της Όλγας Γεροβασίλη, το σημείο αυτό της τεχνικής συμφωνίας "επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, και από την πλευρά των θεσμών, ότι ο αριθμός των μέχρι σήμερα διορισθέντων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ουδόλως είναι μεγάλος".

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, τον Δεκέμβριο του 2016 οι συμβασιούχοι σε όλο τον δημόσιο τομέα εκτός των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ανέρχονταν σε 68.972. Αντίστοιχα, στα ΝΠΙΔ ο αριθμός των συμβασιούχων ανέρχονταν τον Δεκέμβριο του 2016 σε 11.433, με το σύνολο του προσωπικού ορισμένου χρόνου να διαμορφώνεται έτσι στις 80.405.

Κινητικότητα, επιλογή προϊσταμένων, στελέχωση διοικητικών γραμματέων

Στη συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνεται ακόμη η πρόβλεψη πως, με την ολοκλήρωση ορισμένων τεχνικών ζητημάτων, προχωρά από τον Σεπτέμβριο η υλοποίηση της εδραίωσης του νέου συστήματος κινητικότητας με στόχο τη βέλτιστη κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.

Επίσης, εντός της ίδιας περιόδου, ξεκινούν όλες οι διαδικασίες για τη στελέχωση των διοικητικών γραμματέων, αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων και τομεακών γραμματέων. Παράλληλα, μετά την έκδοση της προκήρυξης για την επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη συνέχιση των κρίσεων και την εφαρμογή του Ν. 4369/2016 για την επιλογή προϊσταμένων.

Σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες της Όλγας Γεροβασίλη, τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας είναι εκείνα που "απαντάνε στην κριτικής της αντιπολίτευσης, που επιμένει να ζητά εκλογές γιατί οραματίζεται ένα Δημόσιο χωρίς επιλογές προϊσταμένων -τους οποίους μάλιστα καθαίρεσε σε μια νύχτα-, χωρίς διαφανείς διαδικασίες στελέχωσης, κινητικότητας και διοικητικής λειτουργίας. Μιας αντιπολίτευσης που το μόνο που έφερε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν συμφωνίες για απολύσεις, γηρασμένο ανθρώπινο δυναμικό και αποδιάρθρωση του δημόσιου τομέα".

"Με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, η διαφορά προσέγγισης και αποφασιστικότητας στην πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι πιο εμφανής από ποτέ" καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL