Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Με παλμό η παρουσία εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με παλμό η παρουσία εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Το “παρών” έδωσαν αρκετοί πολίτες στον εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας φωνάζοντας συνθήματα και διεκδικώντας δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και προσλήψεις στο Δημόσιο και κυρίως στους τομείς της παιδείας και της υγείας. Σημαντική ήταν και η παρουσία αντιρατσιστικών οργανώσεων με τους αρκετούς πρόσφυγες να δίνουν το “παρών”.

Με το κεντρικό πανό του Εργατικού Κέντρου Αθηνών “Πρωτομαγιά: Ορόσημο αγώνων, θυσιών και διεκδικήσεων” ξεκίνησε χθες η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος, με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να καλούν στη γενική απεργία της 17ης Μαΐου, οπότε και πιθανολογείται ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία με τους δανειστές. Ακολούθησε πορεία της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Οι νέοι διεκδικούν να μη ζουν με 500 ευρώ

Στην πορεία της Πρωτομαγιάς αισθητή έκανε την παρουσία της η συλλογικότητα “Reworkers”, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από νέους που διεκδικούν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον. Σκοπός της συλλογικότητας είναι η συμμετοχή των νέων εργαζομένων και των ανέργων στα συνδικάτα. “Κανείς δεν ζει με 500 ευρώ. Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις των μισθών” ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι νέοι της συλλογικότητας, ενώ μέλη της, μιλώντας στην “Α”, εξέφρασαν την αγωνία τους για το εργασιακό μέλλον. “Είμαι άνεργη εδώ και δέκα μήνες. Κατόρθωσα πρόσφατα να ολοκληρώσω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα βρω μια κανονική δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό” μας είπε μία από τους συμμετέχοντες στη συλλογικότητα.

Αγωνία για τους εργαζόμενους του Αστέρα Βουλιαγμένης

Αγωνία για το μέλλον εκφράζουν και οι εργαζόμενοι του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι οποίοι από τότε που πωλήθηκε η έκταση συμπεριλαμβανομένης της ξενοδοχειακής μονάδας στην αραβοτουρκική κοινοπραξία δεν ξέρουν πότε θα ξαναπιάσουν δουλειά. Μόλις 70 άτομα απασχολούνται στην πλαζ και τη μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, ενώ οι υπόλοιποι 1.000 εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς επισφάλειας. “Όταν έγινε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στην κοινοπραξία, στα τέλη Οκτωβρίου του 2016, δεν υπήρχε καμία δέσμευση για το προσωπικό” τόνισε εργαζόμενος στην ξενοδοχειακή μονάδα, διευκρινίζοντας πως “για τους 1.000 εργαζόμενους δεν υπάρχει ακόμη η πρόβλεψη να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας”. “Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι να ανοίξει η μονάδα. Τώρα γίνονται εργασίες ανακαίνισης και μας είπαν ότι το ξενοδοχείο θα ανοίξει τον Απρίλιο του 2018” είπε ξεφυσώντας.

Τη στήριξη των συνδικάτων ζήτησαν εκ νέου οι απολυμένοι της Coca Cola, υπενθυμίζοντας ότι με την επίφαση της αναδιάρθρωσης της εταιρείας η αμερικάνικη πολυεθνική έκλεισε τα εννιά εργοστάσιά της στην Ελλάδα μεταφέροντάς τα στη Βουλγαρία, την ίδια ώρα που μετέφερε και την έδρα της στην Ελβετία. “Ούτε γουλιά κόκα κόλα μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια” ήταν το σύνθημά τους.

“Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Όχι στην Παιδεία των περικοπών” ήταν το σύνθημα των εκπαιδευτικών, καλώντας τον υπουργό Παιδείας να κάνει πράξη την εξαγγελία του. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας Υγείας διεκδικούν ενίσχυση του προσωπικού. Σημαντική παρουσία είχαν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές στις συντάξεις τους, αλλά και για την καθυστέρηση στην καταβολή της για όσους συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Προάσπιση της Δημοκρατίας ζητούν οι κάτοικοι Φιλαδέλφειας

Με πανό έδωσαν το “παρών” κάτοικοι και εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας καλώντας τους διαδηλωτές να υπερασπιστούν από κοινού “τη δημοκρατία στην πόλη και την ελευθερία έκφρασης”. Με αφορμή και τα γεγονότα που συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ξυλοκοπήθηκαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από φερόμενους οπαδούς της ΑΕΚ και τα ΜΑΤ την ώρα που εξέρχονταν από πολιτική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του δήμου, η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου επαναλαμβάνει την έκκληση του στους πολίτες για στήριξη της δημοκρατίας στην πόλη. Επισημαίνει ότι η πόλη έχει υποστεί “μια ιδιότυπη κατάληψη από δήθεν οπαδούς που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται σε συλλογικότητες, να βανδαλίζουν δημοτικά και ιδιωτικά κτήρια και χώρους, να ασχημονούν σε εθνικές επετείους, να απειλούν και να προπηλακίζουν αιρετούς και εργαζόμενους, να επιβάλλουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους κατοίκους”. Ζητώντας τη στήριξη συλλογικότητων και πολιτών, ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας καλεί σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας τη Δευτέρα 15 Μαΐου στις 7 μ.μ.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, το οποίο επέλεξε να κάνει πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Την προσδοκία “η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών - λαϊκών αγώνων ανασύνταξης του κινήματος” εξέφρασε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Στη συγκέντρωση του ΚΚΕ παρευρέθηκε και ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, ο οποίος χαιρέτισε την αλληλεγγύη Ελλήνων και Παλαιστινίων, θυμίζοντας ότι η απεργία πείνας των Παλαιστίνιων κρατουμένων από το ισραηλινό καθεστώς βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα.

Π. ΡΗΓΑΣ:

Η Πρωτομαγιά ζει στους αγώνες του σήμερα

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και δίνει μια τεράστια μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εργασιακά δικαιώματα” τόνισε στον χαιρετισμό των αγώνων της Πρωτομαγιάς ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, μνημονεύοντας τους εργάτες από το Σικάγο έως τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, που, όπως είπε, “δείχνουν τον δρόμο για τους αγώνες που πρέπει να γίνουν σήμερα απέναντι στην εργατική εκμετάλλευση και την καταπίεση στους χώρους δουλειάς”.

“Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να αναστοχαστούν και να στηρίξουν τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας. Οφείλουν να βρεθούν απέναντι στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία” υπογράμμισε ο Π. Ρήγας.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επιτροπεία και τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια, ακύρωσε παράνομες και άδικες απολύσεις για τις οποίες και σήμερα καμαρώνουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Απομακρύνει εργολαβικά σωματεία από τα νοσοκομεία. Βάζει τις βάσεις για να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο. Θέσπισε νομικό πλαίσιο για τους μετανάστες γης. Αυστηροποίησε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων” τόνισε ο Π. Ρήγας.

“Οφείλουμε να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, να εντείνουμε την οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο από τις κυβερνήσεις, και μάλιστα με τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης” επισήμανε καταλήγοντας: “Η 1η Μάη δεν έχει επετειακό χαρακτήρα αλλά ζει στους αγώνες του σήμερα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL