Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για τις διώξεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς / Την παραίτηση της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. ζητάει ο Χρ. Σπίρτζης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για τις διώξεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς / Την παραίτηση της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. ζητάει ο Χρ. Σπίρτζης

Να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργείου ζήτησε ο υπ. Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΤΑ.ΣΥ. μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για τις διώξεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το σκάνδαλο με την απάτη 1,15 εκατ. ευρώ το 2015 σε βάρος των εσόδων του Οργανισμού Σταθερών Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, ο Χρ. Σπίρτζης ζήτησε την Παρασκευή το πρωί να τεθούν στη διάθεσή του οι παραιτήσεις σύσσωμου του Δ.Σ. της εταιρείας, μία ημέρα δηλαδή ακριβώς μετά την ανάδειξη του θέματος των διώξεων που άσκησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς σε 12 υπαλλήλους και διευθυντικά στέλεχη της ΣΤΑ. ΣΥ για το σκάνδαλο με τα πλαστά εισιτήρια το 2015. Την ενέργεια του υπουργού επιβεβαίωσαν και κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας, υπογραμμίζοντας πως ο Χρ. Σπίρτζης ζήτησε μάλιστα σε διαδικασία - εξπρές τις παραιτήσεις τους.

Οι διώξεις των εισαγγελέων Διαφθοράς, όπως είχε γράψει η "Αυγή" στο σχετικό δημοσίευμα της Παρασκευής 28 Απριλίου, αφορούν συνολικά 12 υπαλλήλους της εταιρείας, οι οποίοι διώκονται κατά περίπτωση για αδικήματα όπως υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων και παράβαση καθήκοντος. Η τελευταία δε κατηγορία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Αυγής", είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά διευθυντικά στελέχη της προηγούμενης αλλά και της νυν διοίκησης της εταιρείας. Πρόκειται για τον Νικόλαο Παπαθανάση, νυν γενικό διευθυντή της Ν.Δ., που ήταν για τρία ολόκληρα χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2012 ώς το τέλος του 2015, του έτους δηλαδή που τέθηκε στο μικροσκόπιο της έρευνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ., αλλά και τον τωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Θωμόπουλο, ο οποίος όμως διορίστηκε στη θέση αυτή όταν είχε ήδη αποκαλυφθεί το κύκλωμα, τον Ιούλιο του 2016.

Γιώργος Θωμόπουλος: "Δεν μου έχει κοινοποιηθεί τίποτα"

Σε γραπτή δήλωσή του προς την "Αυγή", ο Γιώργος Θωμόπουλος απαντά σε σχέση με το δημοσίευμά μας ότι μέχρι και χθες δεν του είχε κοινοποιηθεί τίποτα σχετικό με τη δίωξη. Όπως αναφέρεται στη δήλωσή του: "Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας 'Αυγή' της Παρασκευής 28 Απριλίου 2017, αριθμός φύλλου 12868, στην οποία αναφέρεται ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος, δηλώνω ότι μέχρι και σήμερα, 1 Μαΐου 2017 το βράδυ, δεν μου έχει κοινοποιηθεί με κανένα μέσο (επίδοση, τηλεφώνημα, εξώδικο), τίποτα σχετικό".

Αντίθετα, σιγή ιχθύος τηρούν στη Ν.Δ. για τον εκλεκτό του Κυρ. Μητσοτάκη Ν. Παπαθανάση, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της Ν.Δ. και βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, μια και το χρονικό διάστημα που διερεύνησαν οι εισαγγελείς ήταν εκείνος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού. Μάλιστα, στη θέση του γενικού διευθυντή διορίστηκε στις αρχές του 2016, μόλις λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από τη ΣΤΑ.ΣΥ. στα τέλη του 2015.

Σε σχέση με τη "γαλάζια" σιγή ασυρμάτου, αξίζει να σημειώσουμε πως τις επόμενες ημέρες του δημοσιεύματος της "Αυγής", "περίεργα" δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας (ΣΚΑΪ και "Πρώτο Θέμα"), τα οποία επιχειρούσαν να θολώσουν την υπόθεση των διώξεων, αμφισβητώντας ακόμη και την ύπαρξή τους από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Μάλιστα, στην περίπτωση του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Κυριακής, έγινε λόγος για επιχείρηση "ενδεχομένως κάποιοι να προκαταλαμβάνουν την απόφαση της Δικαιοσύνης", αποδίδοντας ουσιαστικά δόλο ακόμη και στο αδελφό μέσο της "Καθημερινής", η οποία στο σχετικό ρεπορτάζ της 27ης Απριλίου επιβεβαίωνε την άσκηση των διώξεων κατά των 12 υπαλλήλων!

Στο μικροσκόπιο και ο εσωτερικός έλεγχος της ΣΤΑ.ΣΥ.

Να επισημάνουμε πως στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας, εκτός των δύο πορισμάτων που συνέταξε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης τον Ιούνιο 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017, τέθηκε και το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου το οποίο διενήργησε η σημερινή διοίκηση υπό τον Γ. Θωμόπουλο και το οποίο παρουσίαζε ότι το έλλειμμα της απάτης ήταν μόλις 16.000 ευρώ. Ο εσωτερικός έλεγχος προκλήθηκε αμέσως μετά το πρώτο πόρισμα της επιθεωρήτριας και κατόπιν ακολούθησε το δεύτερο πόρισμα της επιθεωρήτριας, το οποίο ανέτρεψε το συμπέρασμα της ΣΤΑ.ΣΥ., επιβεβαιώνοντας ότι το ύψος της απάτης ανέρχεται σε 1,15 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πως ο τρόπος δράσης του κυκλώματος συνδεόταν με την απόσυρση μεγάλου αριθμού εισιτηρίων, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα (π.χ. ότι ήταν ελαττωματικά), ενώ στη συνέχεια τα διέθεταν σε σημεία πώλησης εντός των σταθμών, εισπράττοντας οι ίδιοι το αντίτιμο.

Η έρευνα για τη δράση του κυκλώματος αναμένεται να επεκταθεί και στα προηγούμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL