Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Μάρτυρας αναγνωρίζει τον Ν. Μίχο ως τον δράστη του ξυλοδαρμού της στην Πάρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Μάρτυρας αναγνωρίζει τον Ν. Μίχο ως τον δράστη του ξυλοδαρμού της στην Πάρο

Υποδειγματική μάρτυρας με παροιμιώδη ψυχραιμία. Αυτή ήταν η νηπιαγωγός Μαρία Τρούλου, που στάθηκε θαρραλέα χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής και κατέθεσε για την άγρια επίθεση που δέχτηκε από χρυσαυγίτη, στο πρόσωπο του οποίου αναγνώρισε τον βουλευτή Νίκο Μίχο. Κι όσο τα λόγια της μάρτυρα λειτουργούσαν ως καρφιά για τη δράση της ναζιστικής συμμορίας, τόσο λυσσομανούσε η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών...

Το περιστατικό κατά το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι η μάρτυρας συνέβη στη διάρκεια επεισοδίων στην Πάρο τον Φεβρουάριο του 2013, όταν στελέχη της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στο νησί για την κοπή της βασιλόπιτας σε τοπική ταβέρνα. Την ίδια μέρα η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πάρου είχε διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παρουσία των χρυσαυγιτών με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων, εκπαιδευτικών, δημοτικών συμβούλων κ.ά.

Όπως είπε η μάρτυρας, η πολυπληθέστατη συγκέντρωση απωθήθηκε από τα ΜΑΤ στα γύρω στενά με ρίψη δακρυγόνων ενώ πίσω από τους ένστολους ακολουθούσαν "μαυροντυμένοι χρυσαυγίτες". Η Μ. Τρούλου, που αναζήτησε καταφύγιο σε ισόγειο μπαλκόνι, περιέγραψε την στιγμή της επίθεσης: "Νιώθω κάποιον που είναι έξω από το μπαλκόνι να με πιάνει από το κεφάλι, από τα μαλλιά και να χτυπάει με ορμή το κεφάλι μου πάνω στο τοιχίο. Ζαλίστηκα και έχασα τις αισθήσεις μου. Ακολούθως ο Μαυρίδης (σ.σ.: άλλος διαδηλωτής), που με έψαξε και ήρθε να να με βοηθήσει, με σηκώνει και φωνάζει το όνομά μου και έτσι καταλαβαίνω ότι είναι αυτός. Και τότε νιώθω και άλλο χτύπημα με μεταλλικό αντικείμενο, ενώ με είχε σηκώσει ο Μαυρίδης και πριν με πάρει στα χέρια του ο άλλος άνδρας.

Το παράδοξο είναι ότι με συνέφερε, άρχισαν να τρέχουν αίματα και είδα τον άνδρα που το έκανε. Ήταν ένας άνδρας με αδρά χαρακτηριστικά, 1,90 ύψος, γεροδεμένος, πουκάμισο και τζάκετ, με γκρίζους κροτάφους και λακάκι στο πηγούνι. Άνοιγε το στόμα του και έβγαζε άναρθρες κραυγές. Αν συνέχιζε, θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να είμαι παραπληγική από τον δράστη"...

“Αυτός είναι ο Μίχος”

Όπως είπε η μάρτυρας, αφού οδηγήθηκε στο κέντρο υγείας της Πάρου απ' όπου έφυγε με δέκα ράμματα στο κεφάλι, δημοσιογράφος τοπικού μέσου της έδειξε φωτογραφίες που είχε τραβήξει νωρίτερα από την έλευση των χρυσαυγιτών στο νησί και τη ρώτησε αν αναγνωρίζει κάποιον. "Αναγνώρισα τον δράστη της επίθεσης: άντρας με λακάκι στο πηγούνι. Γκρίζοι κρόταφοι. Μου λέει ο δημοσιογράφος ‘είσαι σίγουρη ότι είναι αυτός;’ απαντώ ‘ναι’ και μου λέει: ‘Αυτός είναι ο Μίχος’".

Η γυναίκα έδωσε κατάθεση στην αστυνομία παρουσία εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον χρυσαυγίτη βουλευτή, πιστεύοντας ότι θα μπορεί να δώσει αργότερα συμπληρωματική κατάθεση. Ο Μίχος δεν κατονομάστηκε ούτε στη μήνυση κατά αγνώστων που κατέθεσε στη συνέχεια φοβούμενη από το κλίμα που είχε τότε δημιουργηθεί με την απαλλαγή του Κασιδιάρη για την επίθεση εναντίον φοιτητή στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, όπου η βασική μάρτυρας κατηγορίας βρέθηκε, από κατήγορος, κατηγορούμενη...

Ωστόσο, "όταν έγινε η δολοφονία Φύσσα κατάλαβα πως πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό το θέμα. Να μιλήσω. Για καιρό φοβόμουν, μ' έπιανε ψυχολογικό όταν έβλεπα άτομα της κοψιάς του δράστη, που μιλούσαν δυνατά, είχα φόβο μέσα μου κ.λπ. Η ενασχόλησή μου μαζί τους, μετά απ' αυτό που συνέβη, με ρουφούσε. Δεν μπορούσα ν' αφήσω το μίσος μέσα μου. Δεν θα γίνω σαν αυτούς. Είχα όμως πια υποχρέωση να καταθέσω για να πέσει φως στην υπόθεση μετά τη δολοφονία κι έτσι πήγα στον Άρειο Πάγο"...

Εκνευρισμός της υπεράσπισης

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η φράση "ο Μίχος πήγαινε για ζημιά", που ακούγεται ηχογραφημένη σε βίντεο που βρέθηκε στο κινητό του Γ. Καζαντζόγλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Συνήγορος της πολιτικής αγωγής ρώτησε τη μάρτυρα αν θεωρεί ότι η επίμαχη φράση την αφορά. Η απάντηση ήταν χαρακτηριστική: "Ναι, γιατί αν μας είχαν πετύχει... Δεν θέλανε μόνο να μας πάνε στο νοσοκομείο, αλλά και κάτω από το χώμα".

Αντιφασιστική συγκέντρωση

Έξω από το Εφετείο από νωρίς το πρωί βρέθηκαν αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, μέλη του Συλλόγου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας 1967-74, αντιφασιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία και οργανώσεις μεταναστών εργατών ζητώντας την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL