Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Η Βουλή τίμησε τον αντιδικτατορικό και δημοκρατικό αγώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή τίμησε τον αντιδικτατορικό και δημοκρατικό αγώνα

Με σεμνότητα και χωρίς υπερβολικές εκδηλώσεις ή μεγάλα λόγια, η Βουλή θυμήθηκε χθες την επέτειο των 50 χρόνων από την επιβολή της δικτατορίας των Απριλιανών. Στην Ολομέλεια (αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο) ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης αναγιγνώσκοντας το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση είπε πως "Ο διχασμός φέρνει δεινά" και ότι χρειάζεται "σύμπνοια και ενότητα".

Παράλληλα η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου μετέβη στο Πάρκο Ελευθερίας και κατέθεσε εκ μέρους του προέδρου της Βουλής στεφάνι στην προτομή του αγωνιστή αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή, σύμβολο της Αντιδικτατορικής και Δημοκρατικής Αντίστασης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής περιορίσθηκε σε μία σύντομη αναφορά κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Εντουάρδο Ροντρίγκεζ Παρίλα. Μίλησε για τη "θλιβερή επέτειο" και υπογράμμισε ότι τιμούμε τους αγώνες του λαού μας και την αλληλεγγύη και τη διεθνή συμπαράσταση, που επέφεραν την πτώση της χούντας επτά χρόνια αργότερα".

Κ. Παπανάτσιου: Για τους αγωνιστές που δεν φοβήθηκαν

Και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως "τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατίας που δεν δίστασαν, δεν φοβήθηκαν και δεν έσκυψαν το κεφάλι. Αντίθετα, υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις αξίες και τα ύψιστα ιδανικά".

Ν. Κακλαμάνης: Σύμπνοια, ενότητα, σύνεση, ομόνοια

Στο μήνυμα εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής ο Ν. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι "Η μέρα αυτή ξυπνά εφιαλτικές μνήμες με μια σειρά από δραματικά γεγονότα που θα κορυφωθούν με τον Αττίλα και την εισβολή στην Κύπρο και θα λήξουν με την επιστροφή του μεγάλου πολιτικού της νεότερης Ελλάδας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος με τη βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής οδήγησε τη χώρα μας και τη δημοκρατία στην αποκατάστασή της αναίμακτα".

"Τιμούμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, όλες και όλους που έδωσαν τη μάχη για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος" τόνισε και πρόσθεσε πως "Οι σημερινές συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν όσο ποτέ ξανά τη σύμπνοια και την ενότητα των Ελλήνων. Απαιτούν να πορευόμαστε με σύνεση και ομόνοια σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Καλούμαστε όλοι οι Έλληνες να προασπίσουμε τη σύγχρονη δημοκρατία, που, από το 1974 όλοι μαζί έως σήμερα οικοδομήσαμε με δυσκολίες, συγκρούσεις και προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως, να δίνουμε κι έναν καθημερινό αγώνα για τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και της προάσπισης των θεσμών της, απομονώνοντας ταυτόχρονα κάθε διχαστική αντίληψη και όποιον την υποβλέπει".

"Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί σημείο σταθερότητας και πρότυπο δημοκρατίας για τη γειτονιά μας. Είμαστε μια χώρα που επάξια έχει κερδίσει τον ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, αποτελούμε ισχυρό και ισότιμο μέλος της Ένωσης. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διαμόρφωση, μαζί με τους εταίρους μας, ενός καλύτερου μέλλοντος που θα βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της προόδου, της ασφάλειας και της δημοκρατίας", υπογράμμισε ο Ν. Κακλαμάνης και κατέληξε ότι "σήμερα το μάθημα της δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: Ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στον δρόμο της προόδου και της διάκρισης με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL