Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ν. Μπουλαξής: / Ν. Μπουλαξής: Στρεβλώσεις στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Μπουλαξής: / Ν. Μπουλαξής: Στρεβλώσεις στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Για «στρεβλώσεις» στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που ενσωματώνονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ν. Μπουλαξής κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρατηρώντας ότι η αλλαγή του τρόπου χρέωσης θα συμπεριλαμβάνεται στις εισηγήσεις της ΡΑΕ προς τον υπουργό Ενέργειας.

Ο Ν. Μπουλαξής επισήμανε ότι σήμερα οι καταναλωτές χρεώνονται, χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν, για το σύνολο της κατανάλωσής τους με βάση την ανώτερη κλίμακα, ακόμα κι αν την υπερβούν έστω και για λίγο.

Ο Ν. Μπουλαξής υπογράμμισε ότι έχουν γίνει κινήσεις από τη μεριά της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των υπερβολικών και άδικων χρεώσεων, παραδέχτηκε όμως ότι διατηρούνται κενά και προβλήματα. Ο Ν. Μπουλαξής σημείωσε επίσης ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί συστηματικά τη λειτουργία των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών. Παράλληλα η ΡΑΕ κινείται και στην κατεύθυνση της εντατικότερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τις επιλογές τους στην ανταγωνιστική πλέον αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ο Ν. Μπουλαξής υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσοχή κι αλλαγή του πλαισίου του, ώστε οι αδύναμοι να τυγχάνουν μεγάλων εκπτώσεων ή ακόμα και δωρεάν ρεύματος μιλώντας για ανάγκη έμπρακτης απόδειξης της αλληλεγγύης. Ο Ν. Μπουλαξής σημείωσε ότι το 90% από τα έσοδα από τις ΥΚΩ κατευθύνονται στη διασύνδεση των νησιών, ενώ το υπόλοιπο ποσό κατευθύνεται στο κοινωνικό τιμολόγιο και τις άλλες κοινωνικές παροχές. Ο Ν. Μπουλαξής πρόσθεσε ακόμα ότι για να αλλάξει η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Νέο σύστημα για την αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ρευματοκλοπής, ο Ν. Μπουλαξής τόνισε ότι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει ένα νέο σύστημα που να αντιμετωπίζει το ζήτημα που έχει οξυνθεί. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει ποινές για όσους κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα με προσαύξηση της τιμής του με στόχο «να μη γίνεται αυτό ένας τρόπος προμήθειας δωρεάν ρεύματος από κάποιους εις βάρος των υπολοίπων», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL