Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ / Site για μια πιο "κοινωνική Αττική"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ / Site για μια πιο "κοινωνική Αττική"

Στον διαδικτυακό “αέρα” βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες το site παρακολούθησης των Δομών Κοινωνικής Ένταξης που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής. Το site ονομάζεται socialattica.gr και έχει στόχο του να δικτυώσει και να διασυνδέσει τους πολίτες με δομές και δράσεις που αφορούν την κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων. Παράλληλα θέλει να ευαισθητοποιήσει τους φορείς που διαχειρίζονται δομές να συνδεθούν στο σύστημα ώστε να ενημερώσουν για τα στοιχεία του φορέα τους και να εισάγουν τις καθημερινές δραστηριότητες των δομών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον επικεφαλής της πλατφόρμας Δημήτρη Δρόση, μας είπε πως η ιστοσελίδα αποσκοπεί “σε μια χωρική, ποσοτική και ποιοτική καταγραφή και αποτύπωση των δομών και των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020”.

“Μέσα σε δύο χρόνια βρισκόμαστε ήδη στο 50% ενεργοποίησης πόρων”

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει ο Δ. Δρόσης, η Περιφέρεια Αττικής, ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας διαχείρισης του ΠΕΠ Αττικής, “έχει ενεργοποιήσει, σε διάστημα μόλις δύο ετών από την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, περίπου το 50% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)”.

Συγκεκριμένα, λέει “Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 του ΠΕΠ Αττικής 2014 - 2020 έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 126,5 εκατ. ευρώ, έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις πράξεων ύψους 83,2 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί πόροι ύψους 21,9 εκατ. ευρώ”.

Οι δράσεις του ΕΚΤ που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται περιλαμβάνουν συνοπτικά:

* 55 Κέντρα Κοινότητας, εκ των οποίων 2 περιλαμβάνουν παράρτημα για μετανάστες και έξι (6) παράρτημα για Ρομά.

* 51 Δομές Φτώχειας, εκ των οποίων 29 περιλαμβάνουν Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, 5 περιλαμβάνουν Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο και 17 περιλαμβάνουν Συσσίτιο.

* 8 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

* 9 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών ή/και Κέντρων Συμβουλευτικής.

Στις παραπάνω δράσεις πρέπει να προστεθούν, σημειώνει ο Δ. Δρόσης, και “οι ‘οριζόντιες’ πράξεις της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. που αφορούν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς (Πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής), καθώς και το πρόγραμμα της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας”.

"Θέλω να βρω..."

Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα βρει στο socialattica.gr. Μπαίνοντας στο site ο πολίτης - χρήστης βλέπει διαδραστικό χάρτη με τις δομές σε κάθε περιοχή και διακριτή μπάρα αναζήτησης που ξεκινά με τη φράση “Θέλω να βρω”. Στη συνέχεια ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τύπο δομής και την περιοχή που θέλει ώστε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την κάθε δομή. Για παράδειγμα, κάποιος που θα επιλέξει την “Τροφή” στον Δήμο Αχαρνών θα δει ότι υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο στις οδούς Φιλαδέλφειας 87 και Μπόσδα, με ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, καθημερινά.

Τα δυνατά σημεία της ιστοσελίδας είναι “η διασύνδεση, η εύκολη αναζήτηση, η εποπτική παρακολούθηση, η μεταφορά καλών πρακτικών, η άμεση πληροφόρηση ωφελούμενων και υπευθύνων λειτουργίας των δομών”.

"Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο"

Η δημιουργία του socialattica.gr στοχεύει στην ενίσχυση της λειτουργίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας. Πιο ειδικά αυτό μεταφράζεται για το υπό σύσταση Περιφερειακό Παρατηρητήριο, μια σημαντική χείρα βοηθείας ώστε να παρέμβει αποτελεσματικά στην αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής. “Η ιστοσελίδα θα παρέχει στοιχεία και πληροφορίες εύκολα και σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας σε θέματα συντονισμού, δικτύωσης και διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς” υπογραμμίζει ο Δ. Δρόσης.

Το πρώτο δείγμα είναι θετικό. “Ήδη όλα τα σχετικά με τη λειτουργία των συγχρηματοδοτούμενων δομών, έγγραφα και πληροφορίες, διανέμονται στους υπευθύνους λειτουργίας μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας εξοικονομώντας πόρους και χρόνο”.

Οι προοπτικές ευρύτερης αξιοποίησης του εργαλείου χαρακτηρίζονται “μεγάλες” και περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

α. Συντονισμό διαδικασιών σχεδιασμού.

β. Δικτύωση και διαβούλευση με τους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων του ΕΚΤ.

γ. Επικαιροποίηση στοιχείων ομάδων και αναγκών που διαμορφώνονται στην Περιφέρεια.

δ. Εντοπισμό, καταγραφή, αξιολόγηση και παρακολούθηση ιδιαίτερων χωρικών κοινωνικών προβλημάτων.

Η πρωτοβουλία ξεκινά από την Περιφέρειά Αττικής και αναμένεται να βαδίσουν στα χνάρια της και άλλες Περιφέρειες. Ωστόσο, υπογραμμίζεται από τον Δ. Δρόση ότι στην Αττική υπήρχε και μεγαλύτερη ανάγκη για την έναρξή της, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός δομών και η ανάγκη συντονισμού τους.

Όσον αφορά τώρα πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet, ο Δ. Δρόσης επισημαίνει ότι τη λύση στο πρόβλημα θα δώσουν τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία θα αναλάβουν να ενημερώνουν και να κατευθύνουν τους πολίτες ανάλογα με τις ανάγκες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL