Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Προτάσεις για να κάνουν διδακτορικά ετοιμάζουν τα ΤΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτάσεις για να κάνουν διδακτορικά ετοιμάζουν τα ΤΕΙ

«Τεκμηριωμένες προτάσεις ως προς τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα αυτοδύναμο Τμήμα των ΤΕΙ ώστε να έχει τη δυνατότητα να διοργανώνει διδακτορικά» ζήτησε ο υπουργός Παιδείας από τη Σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ την περασμένη εβδομάδα, αναγνωρίζοντας ότι τα ΤΕΙ «στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό κύρους και έχουν σημαντικές υλικοτεχνικές υποδομές».

«Είναι σίγουρο ότι θα ενισχυθούν με νέους επιστήμονες υψηλών προσόντων μέσω των νέων προκηρύξεων», αναφέρει στο μήνυμά της, που έδωσε στη δημοσιότητα η Σύνοδος των προέδρων, απαντώντας ότι η πρόταση του υπουργού για τα διδακτορικά «αξιολογήθηκε ως ένα σημαντικό και γενναίο βήμα από τη μεριά του υπουργείου προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ιδρυμάτων μας, που είναι πάγιο αίτημα των τελευταίων χρόνων».

«Πολλά τμήματα ΤΕΙ θα έπρεπε ήδη να απονέμουν διδακτορικά», τονίζουν ακόμη, ζητώντας «ενιαία κριτήρια για όλα τα τμήματα όλων των ΑΕΙ, που να πιστοποιούν την "ακαδημαϊκή ικανότητα" τους να απονέμουν διδακτορικά».

Κατά της ρύθμισης για τους αντιπρυτάνεις και αντιπροέδρους

Στη Σύνοδο των προέδρων έδωσε το παρών ο ΓΓ του υπουργείου, Γιάννης Παντής, που κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε κυρίως στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, σχετικά με τα Μεταπτυχιακά και τις εκλογές των διοικήσεων των ΑΕΙ. Στο θέμα των εκλογών, η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή της στο ξεχωριστό ψηφοδέλτιο Αντιπρυτάνεων/Αντιπροέδρων και εμμένει σε αυτήν, όπως ανακοίνωσε.

Επιμένουν στη μετονομασία

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκε επίσης το θέμα της διαμόρφωσης/οργάνωσης του πλαισίου της λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών τεχνικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης (5ου Επιπέδου του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων), από τα ΑΕΙ της χώρας.

Η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει στην ηγεσία του υπουργείου την άποψη ότι το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με πολλές παραμέτρους και πρέπει να συζητηθεί, αλλά έχει καταστήσει σαφή την αδιαπραγμάτευτη θέση της ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προϋπόθεση της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

Διαβάστε επίσης εδώ

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου που αναπτύχθηκαν στις τρείς ημέρες

1. Η αποτελεσματική διαχείριση των ερευνητικών και αναπτυξιακών Έργων από τα ιδρύματα με βάση την ανάλυση των στελεχών της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής και του ΙΚΥ που συμμετείχαν με ειδικές εισηγήσεις,

2. Το Νέο νομικό πλαίσιο ΕΛΚΕ (Ειδικών Λογαριασμών) και οι δυσκολίες που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του στην υλοποίηση και αποπληρωμή των έργων εξετάστηκε σε ειδικές συνεδρίες από στελέχη των ΕΛΚΕ των ΤΕΙ και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΘ.

3. Τα μεγάλα Οικονομικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης των ιδίων εσόδων με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο από τα ίδια τα ιδρύματα.

4. Η Θεσμική λειτουργία των ιδρυμάτων υπό το πρίσμα του νέου σχεδίου νόμου στοιχεία του οποίου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ έδωσε στην δημοσιότητα πρόσφατα. 

5. Η Ποιότητα στην Εκπαίδευση όπως αυτή αναλύθηκε από στελέχη της ΑΔΙΠ.

6. Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης με επίκεντρο την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της EURASΗE (Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών).

7. Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές υπό το πρίσμα του νέου σχεδίου νόμου το οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ έδωσε στην δημοσιότητα και εστάλη με ειδική επιστολή και στην Σύνοδο.

Το θέμα αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τη Σύνοδο, που υιοθέτησε την άποψη ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιέχει βασικές αρχές και κατευθύνσεις και όχι διατάξεις κανονιστικού πλαισίου και οριζόντιες ρυθμίσεις, που περιορίζουν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και παρεμβαίνουν στη φυσιογνωμία και το στρατηγικό σχεδιασμό του κάθε Ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος επεξεργάστηκε πρόταση για τις μεταπτυχιακές σπουδές την οποία θα καταθέσει άμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας – πράγμα που ζητήθηκε και από τον ίδιο τον υπουργό. Η πρόταση αυτή διαμορφώνεται με κύριο γνώμονα τη διευκόλυνση της συμμετοχής των οικονομικά αδύναμων πολιτών (κυρίως των πρόσφατα αποφοίτων), αλλά και βασικές κατευθυντήριες γραμμές που δεν περιορίζουν το αυτοδιοίκητο και την φυσιογνωμία των Ιδρυμάτων.

8. Ο Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης υπό το πρίσμα του νέου σχεδίου νόμου το οποίο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ έδωσε στην δημοσιότητα και εστάλη με ειδική επιστολή και στην Σύνοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL