Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Η Eurojust ανοίγει θέμα Panama papers
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Eurojust ανοίγει θέμα Panama papers

Συναντήσεις με τη συμμετοχή εισαγγελέων από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, με αποκλειστικό αντικείμενο τα διαβόητα Panama Papers, οργάνωσε πρόσφατα στη Χάγη η Eurojust. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο επικεφαλής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ντζούρας, οι οποίοι ζήτησαν το άνοιγμα συγκεκριμένων λογαριασμών ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς στην Ελλάδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς.

Οι Έλληνες εισαγγελείς απευθύνθηκαν και στην εισαγγελική εκπρόσωπο του Παναμά, υπόψη της οποίας έθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων -ιδρυμάτων και εταιρειών- ώστε να οδηγηθούν στους πραγματικούς δικαιούχους. Ωστόσο, το αίτημά τους προσέκρουσε σε μερική άρνηση, καθώς η γενική εισαγγελέας του Παναμά τους γνωστοποίησε ότι μπορεί να συνδράμει στην έρευνα που αφορά μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες τα αιτήματα σχετίζονται με διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και όχι σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς στην εν λόγω χώρα δεν υπάρχει τέτοιο αδίκημα...

Υπενθυμίζεται ότι στα Panama Papers αποκαλύφθηκαν στοιχεία που εντοπίστηκαν σε 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα και αφορούν πληροφορίες για τουλάχιστον 214.000 υπεράκτιες εταιρείες, στην πλειονότητά τους με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, κάποιες εκ των οποίων φαίνεται να διακινούσαν παράνομα χρήματα. Το «ελληνικό σκέλος» των Panama Papers φαίνεται να περιλαμβάνει 223 υπεράκτιες εταιρείες, 285 μετόχους εταιριών και περίπου 57 δικαιούχους. Συνολικά εκτιμάται πως οι εμπλεκόμενοι του «ελληνικού σκέλους», είτε δικαιούχοι, είτε στελέχη, είτε διαχειριστές εταιρειών, ίσως φτάνουν τα 400 πρόσωπα. Τα επίμαχα έγγραφα ανήκαν στη μεγάλη παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρείες, και δημοσιοποιήθηκαν από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι για την πολύκροτη υπόθεση έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ, που εδώ και χρόνια διεξάγουν ενδελεχείς έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης παράνομων χρημάτων, αλλά και η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, πολλοί πολίτες των οποίων έχουν επίσης εμπλοκή στην υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL