Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΚΕΑ χωρίς "κρυφούς κόφτες" και "παγίδες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΕΑ χωρίς "κρυφούς κόφτες" και "παγίδες"

Σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία του προγράμματος που αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης προχώρησαν κύκλοι του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης έπειτα από "διάφορα ταυτόσημα δημοσιεύματα", τα οποία, όπως σημειώνουν, είναι συχνά με τα ίδια λόγια και συνοδεύονται από δηλώσεις εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν, το ΚΕΑ δεν απευθύνεται σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ούτε σε όλους τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Απευθύνεται σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Επομένως, το εισοδηματικό όριο, δηλαδή το εισόδημα κάτω από το οποίο ένας πολίτης δικαιούται ΚΕΑ, είναι χαμηλό. Ενδεικτικά, για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το εισόδημα πρέπει να είναι τους τελευταίους 6 μήνες μέχρι 1.200 ευρώ για να δικαιούται το επίδομα και για ένα νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος μέχρι 1.800 ευρώ. Για τον υπολογισμό του αθροίζονται κάθε λογής εισοδήματα (από εργασία, επιδόματα, επιδοτήσεις κ.λπ.) που έχει λάβει ο αιτών το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησής του. Αυτός ο σχεδιασμός του ΚΕΑ υπήρχε εξαρχής και ήταν γνωστός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου. Οι πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης πληροφορήθηκαν τα χαρακτηριστικά του ΚΕΑ με Δελτία Τύπου, ενημερωτικά φυλλάδια, συνεντεύξεις, με κάθε δυνατό τρόπο.

Αναφορικά με περίπου 10.000 αιτούντες για τους οποίους "πάγωσε" η πληρωμή της πρώτης δόσης, αυτό συνέβη γιατί, όπως εξηγείται, "είτε δεν δήλωσαν ποσά που είχαν λάβει, είτε δεν καταμέρισαν αυτά τα ποσά στο κρίσιμο χρονικό διάστημα του εξαμήνου ή δήλωσαν λάθος τραπεζικό λογαριασμό ή έκαναν διπλή αίτηση (μία φορά ως μέλος νοικοκυριού και άλλη μία ως μεμονωμένο πρόσωπο)". Σημειώνεται όμως ότι στην περίπτωση που η νέα δήλωση που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οι πολίτες γίνει με ακριβή στοιχεία, θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται και, εφόσον αυτό δικαιολογείται, αναδρομικά.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι το ΚΕΑ δεν περιέχει ούτε «κρυφούς κόφτες» ούτε «παγίδες» για τους αιτούντες. Όμως, "τηρεί όλους τους κανόνες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και δεν ξεγελιέται. Κάτι διαφορετικό δεν θα έβλαπτε μόνο το δημόσιο συμφέρον. Θα ήταν επίσης άδικο για τους συμπολίτες μας σε έσχατη ένδεια για τους οποίους (και μόνο γι’ αυτούς) έχουν εξασφαλιστεί 750 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL