Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Ο αγώνας των νέων στην Ευρώπη είναι κοινός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αγώνας των νέων στην Ευρώπη είναι κοινός!

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια βαθύτατη κρίση ταυτότητας και αυτοπροσδιορισμού. Ο κίνδυνος θρυμματισμού της είναι πλέον υπαρκτός, με τον εθνικισμό να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οι νέοι και οι νέες απορρίπτουν όλο και περισσότερο τη συμμετοχή στα κοινά, κλείνονται και εσωτερικεύουν τα προβλήματά τους, αναζητούν ατομικές και όχι συλλογικές λύσεις. Πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε “κρίση εκπροσώπησης”.

Η κρίση εκπροσώπησης πανευρωπαϊκά αποτελεί μια εκ των βασικών όψεων της κρίσης που βιώνουμε. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιό της τα τελευταία χρόνια βάζουν βούτυρο στο ψωμί της Λεπέν στη Γαλλία, του AFD στη Γερμανία και άλλες χώρες στις οποίες διεξάχθηκαν, ή θα διεξαχθούν εκλογές το 2017. Τα μονοπάτια που βαδίζουμε είναι επικίνδυνα και η λύση για τη διαλυτική ροπή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν είναι ελληνική, γερμανική, γαλλική (κ.ά.), αλλά ευρωπαϊκή.

Η νεοφιλελεύθερη στρατηγική

Η Ευρώπη των πολυεθνικών, των τραπεζών και μιας ενιαίας αγοράς, χωρίς φραγμούς στη νεοφιλελεύθερη ασυδοσία, δεν έχει μέλλον. Τα σχέδια μέχρι τώρα συνεχίζουν να είναι αυτά της συνεχούς απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και της αυξανόμενης πίεσης στους άνεργους νέους και τις άνεργες νέες, οι οποίοι τελικά μεταναστεύουν σε βασικά κράτη - μέλη όπως η Γερμανία, ή αντίστοιχες χώρες. Χώρες που έχουν παγκόσμια ρεκόρ εμπορικών ισοζυγίων και οι αρχές τους δεν αντιλαμβάνονται, ή δε θέλουν να αντιληφθούν, ότι το πλεόνασμα κάποιου, είναι το έλλειμμα κάποιου άλλου. Και έτσι φτάνουμε να «μισούμε» ο ένας τον άλλον και να μπαίνουμε στο χάσμα του «αποτελεσματικού Βορρά» και «αναποτελεσματικού Νότου». Χάνεται η συνολική εικόνα του προβλήματος των νέων εργαζομένων στην Ευρώπη.

Για εμάς η κρίση δεν ωφελεί λαούς (ναι, ούτε τους Γερμανούς), αλλά συμβάλλει στο να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, είτε είναι από τον Βορρά, είτε από τον Νότο. Οι νεοφιλελεύθερες ελίτ αγωνίζονται για περαιτέρω ελέγχους της κινητικότητας των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά δεν μιλάνε ποτέ για τον έλεγχο της άνευ όρων κινητικότητας των κεφαλαίων από και προς χώρες που ο μισθολογικός ανταγωνισμός πιέζει συνεχώς προς τα κάτω. Είναι οι ίδιοι που μπλοκάρουν τη διαφάνεια και μιλούν για διαφθορά και φοροδιαφυγή, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χάνουν ετησίως 1 τρισ. ευρώ από νομιμοποιημένη φοροαποφυγή, ενώ η Apple στην Ιρλανδία πληρώνει λιγότερο από 0,5% φόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανησυχητική απώλεια των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η διάλυση του κράτους πρόνοιας και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών γεννούν για εμάς νέα καθήκοντα. Απαιτούν από την πλευρά μας αξιόπιστες, σοβαρές, εναλλακτικές λύσεις που θα αναδεικνύουν την υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας στην τρέχουσα ατζέντα της αυταρχικής νεοφιλελεύθερης ολοκλήρωσης - όπως περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε χώρες όπως η Γερμανία, αντί της περαιτέρω αποστράγγισης χωρών της Νότιας Ευρώπης. Οι άνθρωποι δεν είναι πακέτα της DHL για να μεταφέρονται μέσα στην Ευρώπη.

Να βρούμε απαντήσεις με πρόσημο κοινωνικό

Η μεταβολή της γεωμετρίας της Ευρώπης έχει νόημα μόνο αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών της και όχι τα δήθεν σενάρια της κάθε Λευκής Βίβλου που δημοσιεύεται από «νονούς» της διαφθοράς. Το κενό που δημιουργείται από την κοινωνική, οικονομική ανασφάλεια και τις πολιτικές λιτότητας πρέπει να καλυφθεί από τη φωνή της Αριστεράς με πειστικό, ριζοσπαστικό και συγκροτημένο τρόπο. Πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις χτίζουν προπύργια του εγχειρήματός μας, μα όπως έχουμε ήδη δει αυτό δεν αρκεί. Οι αριστερές ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν κοινό βηματισμό. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε σαν εθνικά τα δημόσια χρέη. Απέναντι στις αποτυχίες μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας που αποτυπώνεται και στον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης οφείλουμε να βρούμε τις κοινές μας απαντήσεις με πρόσημο κοινωνικό.

Να πρωτοστατήσουμε σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες νέων

Από την πλευρά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συντονίσει τις δυνάμεις της με τα κοινωνικά κινήματα και τις οργανώσεις νεολαίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και ευρύτερα ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου νέων με σκοπό την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων και παράλληλα θα έχει αντιφασιστικό προσανατολισμό απέναντι στις δυνάμεις τους μίσους και της Ακροδεξιάς. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται αναγκαίο να πρωτοστατήσουμε σε πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες θα ξεκινήσουν από νέους ανθρώπους για νέους ανθρώπους. Η συνάντηση αριστερών νεολαίων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην αναγκαία κοινή στρατηγική που πρέπει να υπάρξει.

Ελευθερία Αγγέλησυντονίστρια του Δικτύου Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέλος της οργάνωσης μελών Εξωτερικού της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL