Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ξυλοδαρμός φοιτητή από νεοναζί / Την Τετάρτη η απολογία του χρυσαυγίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξυλοδαρμός φοιτητή από νεοναζί / Την Τετάρτη η απολογία του χρυσαυγίτη

Με κατηγορίες για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία (πλημμέλημα) και ληστεία, επίσης κατά συναυτουργία (κακούργημα), οδηγήθηκε χθες ενώπιον του ανακριτή ο 42χρονος χρυσαυγίτης Χρήστος Ζέρβας, που αναγνωρίστηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως ένας από τους τέσσερις δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του 24χρονου φοιτητή Αλέξη Λάζαρη έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο δράστης, που κρατείται από το πρωί του Σαββάτου, οπότε και συνελήφθη, θα απολογηθεί τελικά αύριο, καθώς δεν είχαν φτάσει στον ανακριτή κρίσιμα έγγραφα, όπως η ιατροδικαστική εξέταση κ.ά. Εκκρεμεί και η επίσημη κατάθεση του θύματος, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ ασύλληπτοι παραμένουν οι άλλοι τρεις χρυσαυγίτες που συμμετείχαν στην κτηνώδη επίθεση. Στο πλευρό του Χρ. Ζέρβα βρέθηκαν ομοϊδεάτες του που φώναζαν συνθήματα στα δικαστήρια όπως "Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή" και "Είμαστε μαζί σου, Χρηστάρα"...

Ο 24χρονος φοιτητής είχε την ατυχία να περάσει έξω από τα κεντρικά της Χρυσής Αυγής επιστρέφοντας από φωτογράφιση στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας. Τότε κάποια άτομα με ξυρισμένα κεφάλια και γυαλιά άρχισαν να του κάνουν χειρονομίες και να βρίζουν. Όταν ο Α. Λάζαρης προσπέρασε, γύρισε και κούνησε τα χέρια του σαν να τους ρωτάει "τι;". Το γεγονός πυροδότησε την μήνη των χρυσαυγιτών, που τον πήραν στο κατόπι και τον κυνήγησαν στα γύρω στενά. Τρεις από αυτούς έπεσαν με λύσσα πάνω του κι άρχισαν να τον χτυπάνε με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι, ενώ οι περίοικοι είχαν βγει στα μπαλκόνια και φώναζαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα είχε μείνει σχεδόν λιπόθυμο στη μέση του δρόμου όταν εμφανίστηκε και τέταρτος χρυσαυγίτης που τον ρώτησε "είσαι καλά, φίλε;" κι όταν απάντησε "όχι", εκείνος συνέχισε να τον χτυπά και του αφαίρεσε την τσάντα όπου είχε τη φωτογραφική του μηχανή, το κινητό του και τα κλειδιά του σπιτιού του.

Φασίστας με... περγαμηνές

Ο Χρ. Ζέρβας, που αμείβεται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς είναι μετακλητός υπάλληλος της Βουλής στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου, διαθέτει πλούσιο βιογραφικό. Εκτός από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ναζιστικού κόμματος, ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Κασιδιάρη στην Αθήνα. Πρόκειται επίσης για τον υπεύθυνο ασφαλείας των κεντρικών γραφείων στη Μεσογείων, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, αλλά και τον "πυρηνάρχη" της Τοπικής των Αμπελοκήπων και διατηρεί το μπαρ "Bristol" στην περιοχή, το οποίο θεωρείται "σφηκοφωλιά" και ορμητήριο των χρυσαυγιτών στην περιοχή.

Τα "προσόντα", πάντως, δεν σταματούν εδώ. Λίγες ημέρες μετά τα γρονθοκοπήματα του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη σε ζωντανή εκπομπή, ο Χρ. Ζέρβας εμφανιζόταν σε διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής να... μαλώνει το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου επειδή "δεν έμαθε καλά" τις πολεμικές τέχνες που έχει διδαχτεί, ενώ συμμετείχε στο τάγμα εφόδου που είχε επιτεθεί σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Πειραιά τον Απρίλιο του 2016. Ήταν εκείνος ο κρανοφόρος χρυσαυγίτης που είχε επιτεθεί με σιδηρολοστό σε τηλεοπτικό συνεργείο που κάλυπτε τη συγκέντρωση και είχε τραυματίσει τη φωτογράφο του Vice Αλεξία Τσαγκάρη, όπως αποκάλυψε η ίδια.

Αποθρασύνονται παρά τις καταδίκες

Κι ενώ η Χρυσή Αυγή δείχνει να αποθρασύνεται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης ακόμα ένα ηγετικό μέλος της τιμωρήθηκε χθες από τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Γιαννόγκωνα, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο έτη φυλάκισης με τριετή αναστολή για διατάραξη κοινής ειρήνης από κοινού στο πλαίσιο επίθεσης τάγματος εφόδου στην Πετρούπολη στις 8 Οκτωβρίου 2011.

Οι δράστες, κραδαίνοντας ρόπαλα και κράνη, επιτέθηκαν σε μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλούσαν τον κόσμο στην πανεργατική απεργία της 19.10.11 και πουλούσαν εφημερίδες. Από τη μανία τους δεν γλίτωσαν ένας μαθητής και η τότε δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης με την Ανυπόταχτη Πετρούπολη Κατερίνα Πατρικίου.

Σημειώνεται ότι ούτε ο Γιαννόγκωνας είναι ένα απλό μέλος της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για το άτομο που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το καταστατικό με την επωνυμία "Εθνική Αυγή" προκειμένου να υπάρχει "εφεδρεία" αν τελικά κρινόταν ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές λόγω του βαρύτατου κατηγορητηρίου για την εγκληματική οργάνωση. Επίσης είναι αυτός που κρατάει τη σημαία της Βέρμαχτ στο πρόσφατο βίντεο που αποκάλυψε η "Εφημερίδα των Συντακτών".

Αντιφασιστικός ξεσηκωμός

Στο μεταξύ, σε αντιφασιστική πορεία με αίτημα να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων καλούν το Σάββατο 8 Απριλίου ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα - Πειραιά και οι γονείς του άτυχου φοιτητή. Το κάλεσμα είναι στις 14:00 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, "η μόνη λύση για να ζουν με ασφάλεια οι πολίτες είναι να κλείσουν εδώ και τώρα και μια για πάντα τα γραφεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και να καταδικαστεί η ηγεσία της στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη". Και καταλήγουν: "Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν θα εξοικειωθούμε με την αύξηση των θυμάτων από επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Δεν θα περιμένουμε έναν νέο Παύλο Φύσσα ή Σαχτζάτ Λουγκμάν. Κλιμακώνουμε την αντιφασιστική πάλη, τον ενωτικό αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις σχολές, διαμορφώνοντας μια νέα καθημερινότητα όπου οι φασίστες δεν θα έχουν ζωτικό χώρο ύπαρξης".

Αντιδράσεις κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αφήσουμε το φάντασμα του νεοναζισμού να επιστρέψει στον δρόμο

Την επίθεση στον Α. Λάζαρη καταδίκασε απερίφραστα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του ανάμεσα σε άλλα τονίζει: "Δεν μπορούμε και δεν θα αφήσουμε το φάντασμα του νεοναζισμού να επιστρέψει ξανά στους δρόμους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όσο η εγκληματική οργάνωση, που κρύβεται κάτω από τον μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος, σκορπά το ρατσιστικό, φονικό της μένος. Κάθε δημοκρατικός πολίτης, κάθε δημοκρατικό κόμμα, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης, οφείλει να συνταχθεί σε ένα μαζικό, πολύπλευρο κίνημα ενάντια στον φασισμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχετικά με την επίθεση χρυσαυγιτών έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Οι νεοναζί έδειξαν για ακόμη μια φορά το αποτρόπαιο πρόσωπό τους. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι η βία τους 'επιχορηγείται' από τον προϋπολογισμό της Βουλής. Απαιτούνται θεσμικά μέτρα. Η Δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται. Φτάνει πια."

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του "καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μέλη της οποίας επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν νεαρό φοιτητή. Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, που προκύπτει από τη ναζιστική, ρατσιστική ιδεολογία της. Ο λαός έχει περισσότερες αποδείξεις στα χέρια του και για τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης οργάνωσης και πολύ περισσότερο για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια, τόσο σε αυτήν όσο και στο απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα που τη γεννά και τη θρέφει".

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογραμμίζει: "Όσο η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες δημιουργεί τείχος κατά της ξενοφοβίας, όσο η πρόοδος της δίκης αποκαλύπτει τα αποτρόπαια εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και της αφαιρεί κάθε νομιμοποίηση, τόσο οι φασίστες θα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ο αγώνας κατά του φασισμού και της μισαλλοδοξίας πρέπει να είναι συνεχής σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής. Συλλογικά, με όπλο την αλληλεγγύη, να νικήσουμε το σκοτάδι!".

Τέλος, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 διαμαρτύρεται για την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια των μελών του ναζιστικού φυράματος κατά του άτυχου φοιτητή και καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης που στρέφονται κατά των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων του λαού. Καλεί, τέλος, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας, καθώς και τα δημοκρατικά κόμματα, να απομονώσουν παντού όπου βρίσκονται τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL