Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ / Από την επίσκεψη στην Γκράβα, στην "πρώτη μεγάλη τομή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ / Από την επίσκεψη στην Γκράβα, στην "πρώτη μεγάλη τομή"

Ενόσω μιλάμε στο τηλέφωνο για τα σχολικά γεύματα, η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου “χτυπάει” το χέρι της στο γραφείο. Τα “χτυπήματα” πηγαίνουν παράλληλα με τις φράσεις που εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τα σχολικά γεύματα στους μαθητές του Δημοτικού είναι κάτι παραπάνω από ένα πρόγραμμα. Δείχνουν την πίστη της σε αυτό.

Πίσω από το προφανές, τη βοήθεια στα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών, βρίσκεται σύμφωνα με την αν. υπουργό μια ολόκληρη φιλοσοφία. Που, αν εδραιωθεί, θα φέρει μια νέα κουλτούρα μέσα στις σχολικές αίθουσες και έξω από αυτές. Ήδη φαίνονται κάποια πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη στάση των μαθητών μέσα στην τάξη. “Είναι λιγότερο ανταγωνιστικά και επιθετικά” αναφέρει και στέκεται στα ευρήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο επιμελείται το διατροφολόγιο, και σε αυτά του ΕΦΕΤ.

“Δες τι συμβαίνει στις άλλες χώρες για να καταλάβεις τι συμβαίνει. Να δεις βίντεο που τρώνε όλα τα παιδιά μαζί” λέει η αν. υπουργός και ουσιαστικά περιγράφει την εικόνα από το μέλλον που θέλει. Την εικόνα αυτή μοιράστηκε και σε χθεσινή συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM. Όπως είπε, οραματίζεται το 2019 να εφαρμόζεται το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα, με γεύματα που θα είναι βασισμένα στη μεσογειακή διατροφή, αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Στη διάρκεια της συνέντευξης η Θ. Φωτίου θυμήθηκε πώς γεννήθηκε η σκέψη για το πρόγραμμα. Αναφέρθηκε σε μια επίσκεψή της στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας το 2013, όταν ακόμη δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση. Τότε οι εκπαιδευτικοί της διηγήθηκαν πώς κατάφεραν να μαζεύουν τρόφιμα, να τα μεταφέρουν στο Βρεφοκομείο Αθηνών, όπου μαγειρεύονταν, και στη συνέχεια διένεμαν τα ζεστά γεύματα στα παιδιά.

«Το γεγονός ότι τρώγανε όλα μαζί τα παιδιά, είχε συγκλονιστική επίδραση στη συμπεριφορά τους και αυτό έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μου. Όταν γίναμε πια κυβέρνηση, το όνειρό μου ήταν τα σχολικά γεύματα, με τριπλό στόχο: την καταπολέμηση της πείνας και της παχυσαρκίας αλλά και την αλλαγή του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος πάνω στο τι θα πει 'τρώω'» είπε η Θ. Φωτίου.

Πιστεύει ότι το πνεύμα πίσω από εκείνη την προσπάθεια και το απότυπωμα που άφησε αποτέλεσμά της είναι ο “οδηγός” για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμφανίζονται. Όσο για τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι δεν τις καταλαβαίνει γιατί «από τη μια 'κλαίγονται' για την παιδική φτώχεια, από την άλλη συναινούν ότι είναι καλό πρόγραμμα, αλλά δεν ψηφίζουν την τροπολογία για τα σχολικά γεύματα».

Το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα αποτελεί κεντρικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής στην προσπάθεια που κάνει όχι μόνο να ανακουφίσει τους πολίτες, αλλά και να εδραιώσει νέες συνήθειες, λογικές και πρακτικές. Γι’ αυτό καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε ο κόσμος να δει τη μεγάλη εικόνα και να μην περιοριστεί στις όποιες δυσκολίες εμφανίζονται και μοιάζουν μικρές μπροστά σε αυτό που θα αρχίσει να γίνεται ορατό στην ολότητά του αν όλα κυλήσουν κατ' ευχήν από το 2019.

Φέτος, σύμφωνα με την αν. υπουργό, έγινε η πρώτη μεγάλη τομή. «Με τη Θεσσαλονίκη και με την εξαγγελία του πρωθυπουργού κάνουμε μια πολύ μεγάλη τομή. Γίνεται εθνικό πρόγραμμα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που πολύ γρήγορα θα φτάσει στα 72.000 γεύματα τη μέρα για το 2017, μέσα από διαγωνισμούς καθ' όλα νόμιμους και βεβαίως με 25 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός από τον προϋπολογισμό». Εφόσον το πρόγραμμα φτάσει σε όλα τα σχολεία, περισσότεροι από 600.000 μαθητές θα έχουν καθημερινά πρόσβαση σε ολοκληρωμένα και υγιεινά σχολικά γεύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL