Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Επιστράφηκαν στην ΤτΕ 2,5 εκατ. δολάρια! / "Άσκοπη σπατάλη" επί Μπακογιάννη αποκάλυψε το υπουργείο Εξωτερικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστράφηκαν στην ΤτΕ 2,5 εκατ. δολάρια! / "Άσκοπη σπατάλη" επί Μπακογιάννη αποκάλυψε το υπουργείο Εξωτερικών

Στις προτεραιότητες των Μπακογιάννη - Σκυλακάκη ήταν η “κλιματική αλλαγή”

Την ανάκτηση ποσού 2,5 εκατ. δολαρίων -"ασκόπως σπαταληθέντων", όπως αναφέρει δηκτικά η ανακοίνωση του υπουργείου δείχνοντας την περίοδο Μπακογιάννη- πέτυχε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μάλιστα καταγγέλλει "παραλείψεις", με αποτέλεσμα το ποσό, το οποίο είχε διατεθεί για την κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική χωρίς να υλοποιηθούν ποτέ τα σχετικά προγράμματα, να βρεθεί "χωρίς να είναι γνωστό με τίνος την απόφαση ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο Δημοσίου χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%"!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα χρήματα αυτά αποτελούν μόλις ένα μέρος κεφαλαίου ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ που βγήκαν από τα ταμεία του ΥΠΕΞ την περίοδο 2008-2009 και με τη μορφή της συνδρομής της ΥΔΑΣ σε δράσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά τελικά κατέληξαν σε διάφορες τράπεζες ανά την υφήλιο, χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να τα αναζητήσει. Ο διαχειριστικός έλεγχος που εδώ και καιρό πραγματοποιούν στελέχη του υπουργείου έχει εντοπίσει επίσης "παρκαρισμένα" 5 εκατομμύρια σε τράπεζα της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία, 1 εκατομμύριο στον Άγιο Μαυρίκιο και ακόμη 1 σε τράπεζα της Γενεύης.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι "Στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -έπειτα από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος το ποσό των 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 -επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής (ΚΚΑΚΚ) στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων".

Όσον αφορά πάντως τα χρήματα που έχουν εντοπιστεί σε Αιθιοπία, Ελβετία και Άγιο Μαυρίκιο, πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε στο αμέσως προσεχές διάστημα να "επαναπατριστούν" ως ασκόπως σπαταληθέντα και προσθέτουν πως οι έρευνες για επιπλέον "παρκαρισμένα" εκατομμύρια συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η "κλιματική αλλαγή" ήταν στις προτεραιότητες της κ. Μπακογιάννη και των συνεργατών της.

Το υπουργείο Εξωτερικών "έχει ήδη εντοπίσει και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί επίσης κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα".

Δεν είχε συνταχθεί ή υπογραφεί ούτε Μνημόνιο Κατανόησης

"Όπως διαπιστώθηκε" τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, "τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας. Η συνέπεια των ‘παραλείψεων’ ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο Δημοσίου χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%".

Λεονταρισμοί, αντί απαντήσεων, από την Ντ. Μπακογιάννη

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη παρέπεμψε στην απάντηση του κ. Σκυλακάκη, ενώ παράλληλα επετέθη στον Ν. Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι “ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν έχουν ειπωθεί τόσο μεγάλα και ξεδιάντροπα ψέμματα από Έλληνα υπουργό Εξωτερικών” καλώντας τον να “πάει αύριο το πρωί τον φάκελο στον εισαγγελέα”, αλλιώς θα το κάνει η ίδια. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, αποκάλυψαν στην “Αυγή” πως ο φάκελος βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Διαφθοράς, τονίζοντας πως η κ. Μπακογιάννη “παραβιάζει ανοιχτές θύρες”.

“Υπογράψαμε μνημόνιο” αντιτείνει ο Θ. Σκυλακάκης

Δεν είχατε μηχανισμό ελέγχου” απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΞ

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρόεδρος της Δράσης και τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «νοσηρά υπονοούμενα», αποκαλώντας τον Ν. Κοτζιά «ανίκανο να κάνει έναν στοιχειώδη έλεγχο των όσων ανακριβώς (και συνεπώς συκοφαντικά) ισχυρίζεται» και υποστηρίζει πως "το σχετικό μνημόνιο που είχαν εισηγηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και κύρωσε στη συνέχεια η Βουλή των Ελλήνων" έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ του 2011.

Ο κ. Σκυλακάκης, που ανέλαβε την υπεράσπιση των ύποπτων αυτών χρηματοδοτήσεων, υποστήριξε πως το επίμαχο μνημόνιο "προβλέπει μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογή των κανόνων της Europe Aid για τη διαχείριση των σχετικών χρημάτων".

Αυτό που επισημαίνουν, όμως, οι ελεγκτές της ΥΔΑΣ είναι πως στο μνημόνιο που επικαλείται ο τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ δεν προβλέπεται ο απαραίτητος μηχανισμός ελέγχου και πιστοποίησης προόδου των έργων που η Ελλάδα χρηματοδότησε. Γεγονός που, όπως το χαρακτηρίζουν, εκτός από ασύνηθες είναι και ύποπτο, μια και όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν γνώριζε για την τύχη αυτών των χρημάτων που έμεναν παρκαρισμένα σε εξωτικά τραπεζικά ιδρύματα.

Ενέργειες για να αποδοθούν "οι διαπιστούμενες ευθύνες"

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα ποσά αυτά που εντοπίστηκαν παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα, επισημαίνοντας πως "υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες", καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν υπόνοιες πως τα χρήματα ξεχάστηκαν εσκεμμένα στις τράπεζες του εξωτερικού, με απώτερο σκοπό να εκταμιευθούν σε βάθος χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL