Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Από τον Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη / "Πράσινο φως" για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Αλ. Τσίπρα στη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη / "Πράσινο φως" για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Τη διαβεβαίωση ότι ετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα για τις απαιτούμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεπεραστούν προσκόμματα για την ανέγερση του εξαώροφου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στον δήμαρχο της πόλης Γ. Μπουτάρη και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δ. Σαλτιέλ.

Π.Δ. ώς τον Ιούνιο για να λυθούν τα πολεοδομικά προβλήματα

“Στηρίζουμε με συνέπεια την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσ/νίκης Γ. Μπουτάρη και τον πρόεδρο του ΚΙΣ Δ. Σαλτιέλ”, ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μέσω Tweeter. Από την πλευρά του, ο Γ. Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του πρωθυπουργού, εκτιμώντας πως “Εάν το Προεδρικό Διάταγμα εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο, με τη βοήθεια του κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα ολοκληρωθεί το έργο στη Θεσσαλονίκη". “Ο πρωθυπουργός θέλει να λυθούν τα προβλήματα, να ληφθούν οι άδειες και να ανακοινώσει ο ίδιος την έναρξη των εργασιών του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που έχει οριστεί να γίνει το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη" σημείωσε ο δήμαρχος. “Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει να ληφθούν οι άδειες και θα προχωρήσει το Μουσείο, ένα έργο το οποίο στηρίζει” σχολίασε ο Δ. Σαλτιέλ.

Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις αφορούν την έκταση 7.000 τ.μ., που έχει παραχωρηθεί από την ΓΑΙΟΣΕ στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο παλιός σιδηρόδρομος, εκεί που γινόταν η μετεπιβίβαση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για το Άουσβιτς.

“Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον” τονίζουν συνεργάτες του Γ. Μπουτάρη, υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχει συνεργασία με τα μουσεία Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου και του Παρισιού”. Η μελέτη κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία με έδρα σε Τελ Αβίβ και Βερολίνο. Στο σκέλος της χρηματοδότησης έχουν διασφαλιστεί 10 εκατ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ έχει εκφραστεί βούληση συνεισφοράς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από την εβραϊκή κοινότητα της Διασποράς. Το συνολικό κόστος ανέγερσης ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στο 2017 και τα υπόλοιπα εντός του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL