Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η κυβέρνηση ζητάει υπό την Ε. Ράικου να δώσει ονόματα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση ζητάει υπό την Ε. Ράικου να δώσει ονόματα...

Εξελίξεις αναμένεται να σηματοδοτήσει η επιστροφή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου από την Κύπρο, όπου βρίσκεται για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς τότε, αφού ενημερωθεί επισήμως, θα αναπέμψει για κρίση στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την αιφνιδιαστική παραίτηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Η κυβέρνηση, πάντως διά μέσου του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ζητάει επίμονα από την υπό παραίτηση εισαγγελέα να δώσει τα ονόματα εκείνων που όπως ισχυρίζεται την πίεσαν και τη στοχοποίησαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και για ποιο λόγο υπέβαλε την παραίτησή της όταν είχε ισχυρές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για πλήρη στήριξη στο έργο της.

Η παραίτηση της Ε. Ράικου έπεσε σαν "βόμβα" την περασμένη Παρασκευή, καθώς σε τρισέλιδη επιστολή της ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

"Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας, και όχι μόνο, και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου".

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υποστήριζε επίσης ότι αφορμή της παραίτησης ήταν η στοχοποίησή της από την εφημερίδα “Docoumento”, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε καν κυκλοφορήσει. Η εφημερίδα καταλόγιζε στην Ε. Ράικου ότι αγνόησε την αναφορά της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, η οποία κατήγγειλε ότι δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της από την Εισαγγελία Διαφθοράς πολύτιμα στοιχεία για τη δικογραφία που σχετίζεται με τον εκσυχρονισμό των φρεγατών, αλλά και των ελικοπτέρων NHI90.

Η σχετική δικογραφία σχετίζεται με τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και σύμφωνα με την εφημερίδα η παράλειψη των στοιχείων οδηγούσε σε αδυναμία στοιχειοθέτησης σοβαρών κακουργημάτων.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους η επιστροφή της Ξ. Δημητρίου θα σηματοδοτήσει και την αρχή δύο ερευνών για την υπόθεση. Η πρώτη θα αφορά τις καταγγελίες της ανακρίτριας Ζαμανίκα και γιατί η αναφορά της για μη μεταβίβαση κρίσιμων στοιχείων δεν κρίθηκε ουσιώδης και η δεύτερη τις καταγγελίες της Ε. Ράικου που ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε "ασύνδετες".

Ανησυχούν δικαστές - εισαγγελείς

Στο μεταξύ η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της "για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους".

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η ΕΔΕ χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα. Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικοπολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα. Η Ένωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους. Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της ΕΔΕ στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη".

Σημειώνεται τέλος ότι ο Στ. Κοντονής ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, λόγω της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL