Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ρύθμιση για την αντιμισθία των δημοτικών συμβούλων εξετάζει εκ νέου το υπουργείο Εσωτερικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρύθμιση για την αντιμισθία των δημοτικών συμβούλων εξετάζει εκ νέου το υπουργείο Εσωτερικών

Να δώσει το στίγμα της πολιτικής του στα καθημερινά θέματα της Αυτοδιοίκησης επιδιώκει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο - σκούπα, το οποίο έχει συνταχθεί ήδη τρεις φορές αλλά ακόμη δεν έχει περάσει το κατώφλι της Βουλής. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να επιλύσει λειτουργικά ζητήματα των ΟΤΑ, αλλά και να παρέχει ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων, ενώ εξαγγέλλει την καταβολή αντιμισθίας στους δημοτικούς συμβούλους.

Με επιστολή της η ΚΕΔΕ ζητάει από τον υπουργό να λάβει γνώση του νομοσχεδίου προτού αυτό κατατεθεί στη Βουλή. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι αιρετοί που εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει δείγμα γραφής του υπουργού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη".

Αντιμισθία 30-40 ευρώ μεικτά στους δημοτικούς συμβούλους

“Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να επιλύσει ζητήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είτε ζητήματα λειτουργίας των ΟΤΑ” δήλωσε (ΕΡΤ) χθες ο Π. Σκουρλέτης φωτίζοντας δυο φλέγοντα ζητήματα. Το ένα αφορά τη θεσμοθέτηση ατομικών μέσων προστασίας και για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα. Το δεύτερο αφορά την αντιμισθία στα μέλη των δημοτικών συμβουλίων. Την προσδιόρισε στα 30-40 ευρώ μεικτά ανά συνεδρίαση διευκρινίζοντας ότι θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων. “Η Δημοκρατία έχει αυτό το στοιχειώδες κόστος” είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του ο υπουργός πρόκειται να φέρει διατάξεις για την ρύθμιση χρεών των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής. Επίσης αναμένεται να εισηγηθεί διάταξη για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Καθ' οδόν για την “τομή” στην Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομοσχέδιο δεν συνιστά “τομή” στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να το αποσυνδέσει από την αναθεώρηση του "Καλλικράτη". Άλλωστε, όπως έχει τονίσει, αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαλόγου με τους αιρετούς. Ωστόσο ο χρόνος πιέζει καθώς ήδη η ΚΕΔΕ έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να διαμορφώσει τη στάση της αναμένοντας, όπως τονίζει, τη θέση του υπουργού.

Ο Π. Σκουρλέτης και σε πρόσφατη συνέντευξή του (epoli.gr) υπερασπίζεται την απλή αναλογική για την ανάδειξη των αιρετών και αποκρούει τις επιθέσεις σημειώνοντας ότι πρόκειται για “τεχνητή πόλωση που δυσκολεύει τη συζήτηση”. Με άρθρο του στην ίδια ιστοσελίδα ο γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της δυνατότητας διακυβέρνησης στην περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, τονίζει πως “η απάντηση είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως θεσμική και νομική, αφού ικανός και καλός τοπικός ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκει επιχειρήματα, να πείθει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου”.

Η "μπάλα" στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Την εκτίμηση ότι το ζήτημα της καταβολής της μισθοδοσίας των συμβασιούχων από παράταση θα λυθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέφρασε ο Π. Σκουρλέτης (ΕΡΤ), ενώ σημείωσε ότι “δεν υπάρχει δικαιολογία” για τους δημάρχους να μην ανανεώνουν συμβάσεις έως το τέλος του 2017 επικαλούμενος τις δυο τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις και την τελευταία εγκύκλιο που αποσαφηνίζει τη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της καταβολής ή μη μισθοδοσίας στους συμβασιούχους από παράταση εξετάζεται σε επίπεδο τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς σε επίπεδο κλιμακίου υπήρχε αρνητική απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL