Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Επίσημη ανακοίνωση της Fraport / Fraport: Στο 1 δισ. η χρηματοδότηση για τα 14 αεροδρόμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσημη ανακοίνωση της Fraport / Fraport: Στο 1 δισ. η χρηματοδότηση για τα 14 αεροδρόμια

Στα 968,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση της Fraport από την κοινοπραξία των πέντε δανειστριών τραπεζών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, όπως ανακοίνωσε χθες για πρώτη φορά επίσημα η εταιρεία.

Παρότι τόσο το ποσό όσο και τα τραπεζικά ιδρύματα που το χρηματοδοτούν είχαν γίνει νωρίτερα γνωστά, εν τούτοις η Fraport Greece επέλεξε χθες να ανακοινώσει επίσημα το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα, μετρώντας προφανώς αντίστροφα για την ανάληψη των αεροδρομίων μετά και τη διευθέτηση της εκκρεμότητας με τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοπραξία των δανειστών περιλαμβάνει τις: Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), Black Sea Trade and Development Bank (62,5 εκατ. ευρώ) European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ), European Investment Bank (280,4 εκατ. ευρώ) και International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), μέλος του World Βank Group. H IFC θα παρέχει, επίσης, στην Fraport Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του δανείου.

Από το συνολικό δάνειο, ποσό 280,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επικείμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της Fraport περιλαμβάνονται δηλώσεις των εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως και του Ζαν Πιερ Μοσκοβισί, με τον επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις να δηλώνει ότι "αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη".

Σύμβαση 30 ετών για τα "duty free"

Τέλος, η Fraport Greece ενημερώνει για την υπογραφή της σύμβασης, διάρκειας 30 ετών, με τη θυγατρική της Dufry Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών για τη διαχείριση των μαγαζιών "duty free" στα 14 ελληνικά αεροδρόμια. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τριακονταετής σύμβαση προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών εμπορικών χώρων από 5.000 τ.μ. σε περισσότερα από 12.000 τ.μ. Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, θυγατρική της Dufry, θα έχουν την αποκλειστικότητα στη δραστηριότητα λιανικού εμπορίου στους ελεγχόμενους χώρους εντός των αεροδρομίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL