Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Λ. Κονιόρδου: / Λ. Κονιόρδου: Μόνο το κτήριο της "παγόδας" κηρύχθηκε μνημείο στο Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου: / Λ. Κονιόρδου: Μόνο το κτήριο της "παγόδας" κηρύχθηκε μνημείο στο Ελληνικό

Στο τελικό στάδιο ελέγχου βρίσκεται η διαδικασία οριοθέτησης τυχόν αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό", ενώ ως τώρα έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο μόνο το κτήριο του αγγλικού υποστέγου (παγόδα), επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός αναφέρει ότι

α) το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού ως μνημείου του αγγλικού υπόστεγου (παγόδα) και υπέρ του μη χαρακτηρισμού ως μνημείων των υπολοίπων υπό εξέταση κτισμάτων. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν ήδη.

β) ολοκληρώνεται "η διαδικασία τελικού ελέγχου και οριοθέτησης της περιοχής της επένδυσης, η οποία, βάσει των έως σήμερα ενδείξεων, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης και προσοχής κατά την εκτέλεση των έργων. Το στάδιο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και συναρτάται και από το είδος των εκμεταλλεύσεων που θα αναπτύξει ο επενδυτής στον χώρο".

"Το υπουργείο έχει αποφασίσει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτελέσει σωστά το έργο και την αποστολή του", δεσμεύεται η Λ. Κονιόρδου και προσθέτει ότι "στόχος του υπουργείου είναι - και αυτό αποτελεί δέσμευση και αδιαπραγμάτευτος όρος που θα καταγραφεί - όλα τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή να παρακολουθούνται στενά και καθημερινά από την αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού η οποία μέσω εξειδικευμένου προσωπικού, θα παρακολουθεί, θα δίδει οδηγίες, εγκρίσεις και άδειες σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες και θα διακόπτει, εάν απαιτείται και για όσο χρειάζεται, την εξέλιξη των εργασιών προκειμένου να αξιολογηθούν, να μετακινηθούν ή και να αναδειχθούν οι τυχόν αρχαιότητες που θα εντοπιστούν".

Υπενθυμίζεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνουν πως στην περιοχή αναπτύσσονταν οι Αττικοί Δήμοι, του Ευωνύμου και του Αλιμούντος, σύμφωνα με την πολιτική διαίρεση του Κλεισθένη (508/7π.Χ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL