Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Ξεφουσκώνει η απόπειρα μετωπικής σύγκρουσης της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεφουσκώνει η απόπειρα μετωπικής σύγκρουσης της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση

Ξεφουσκώνει η ρητορική περί μετωπικής σύγκρουσης της Αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση εν όψει της αναθεώρησης του “Καλλικράτη”, την οποία επιδίωξε να διαμορφώσει η “γαλάζια” παράταξη της ΚΕΔΕ, την ίδια στιγμή που ο Γ. Πατούλης απέτυχε να εμφανιστεί ως αυτός που μπορεί να δημιουργήσει κοινό μέτωπο με τους περιφερειάρχες.

Αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, με τον Γ. Πατούλη να ενημερώνει πως η κοινή γενική συνέλευση για τις αρχές Απριλίου των αυτοδιοικητικών οργάνων, δημάρχων και περιφερειαρχών μετατίθεται μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 3η Απριλίου.

Έχοντας λειάνει τον λόγο του, ο Γ. Πατούλης επέλεξε χθες να μην θέσει ως πρωτεύον ζήτημα την πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική, ενώ φάνηκε διαλλακτικός στην επανεκκίνηση διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, καλώντας την, όμως, να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις της. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔ Αττικής Ν. Σαράντη, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στην απλή αναλογική εφ’ όσον συνοδεύεται από αποτελεσματικότητα και δυνατότητα διακυβέρνησης, ενώ υπέβαλε δέσμη προτάσεων κοινά αποδεκτών.

Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σπ. Γαληνός στην πρόταση της κυβέρνησης για ενδοδημοτική αποκέντρωση και ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες “προκειμένου να μην ερημώσει η ύπαιθρος”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για δημιουργία πέντε δήμων στο νησί του Λέσβου, που από το 2010 αποτελεί ενιαίο δήμο.

Υψηλών αντιπολιτευτικών τόνων ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος χαρακτήρισε “κοροϊδία” τον διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών, εγκαλώντας ταυτόχρονα τον Γ. Πατούλη για την τακτική που έχει ακολουθήσει. “Πρέπει να βγούμε μπροστά και να μην αντιδρούμε εκ των υστέρων” σημείωσε θέτοντας στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στην απλή αναλογική.

Επικρίνοντας την τακτική Πατούλη, με την οποία χάθηκε χρόνος από τον διάλογο για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”, ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Μπίρμπας σημείωσε ότι “στην κατάσταση επιτροπείας που βρίσκεται η χώρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ριζική μεταρρύθμιση”. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι μπορούν να γίνουν θεσμικές αλλαγές για να μειωθεί η γραφειοκρατία ή να δοθούν πόροι από τα παρακρατηθέντα ποσά προκειμένου να αξιοποιηθούν ως επενδυτικό εργαλείο για να αρθούν οι ενδοδημοτικές και ενδοπεριφερειακές αποκλίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL