Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Το Ελεγκτικό Συνέδριο επανεξετάζει την πληρωμή ή μη των συμβασιούχων από παράταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επανεξετάζει την πληρωμή ή μη των συμβασιούχων από παράταση

Την έκδοση απόφασης σε επίπεδο Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν να περιμένουν οι 8.000 συμβασιούχοι από παράταση προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς οι προγενέστερες αποφάσεις σε επίπεδο κλιμακίου του ιδίου οργάνου έχουν κρίνει μη σύννομες και αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον γ.γ. Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη στο πλαίσιο στάσης εργασίας της Ομοσπονδίας. “Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εξαντλήσει τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες” ανέφερε ο Κ. Πουλάκης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπου ξεκαθαρίζεται ότι είναι υποχρεωτική η παράταση των συμβάσεων έως 31.12.2017. Για το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων από παράταση, η εγκύκλιος εξηγεί ότι “σε περίπτωση μη επαρκούς χρηματοδότησης αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά τέλη, η πληρωμή συντελείται από μη ανταποδοτικά έσοδα”. Ωστόσο, δεν υπήρξε απάντηση στο σκέλος της μη έγκρισης των ενταλμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την ομοσπονδία να τονίζει ότι “εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, τότε θα προχωρήσουμε σε επαναλαμβανόμενες απεργίες”.

Για το ίδιο ζήτημα δεν επετεύχθη συνάντηση της ομοσπονδίας με την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρ. Θεοτοκάτου, καθώς τους δόθηκε ενημέρωση ότι η υπόθεση εξετάζεται σε επίπεδο τμήματος του διοικητικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή στο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκλήθηκε από τους επιτρόπους Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Κιλκίς και Κορίνθου, ενώ μέχρι τότε οι επίτροποι ανά τη χώρα τηρούσαν στάση αναμονής. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα επίπεδο κατώτερο από το Τμήμα, έχουν εκδοθεί αποφάσεις που κρίνουν μη σύννομες και αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων και συνεπώς οι δήμοι δεν μπορούν να εκταμιεύσουν τα ποσά της μισθοδοσίας.

Την εκτίμηση ότι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όσο και η ΚΕΔΕ κάνουν τους εργαζόμενους “μπαλάκι” εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ -ΟΤΑ. Επικρίνουν, εξίσου, τη “γαλάζια” ηγεσία του αυτοδιοικητικού οργάνου ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, εάν δηλαδή χρειάζεται ή όχι τους συμβασιούχους δεδομένης της αποψίλωσης των υπηρεσιών καθαριότητας τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή που επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει οι συνεχόμενες παρατάσεις των συμβάσεων. Να παίξει αντιπολιτευτικό παιχνίδι επιδιώκει και η Ν.Δ., με τον Γ. Γεωργαντά να επικρίνει την αρμόδια υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλ. Γεροβασίλη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συμβασιούχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL