Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Π. Σκουρλέτης: "Δικαιώνονται οι αγώνες των πολιτών για το Πάρκο Τρίτση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: "Δικαιώνονται οι αγώνες των πολιτών για το Πάρκο Τρίτση"

Με την επισήμανση ότι “Στην Αττική δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τους χώρους να ρημάζουν”, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Πάρκο Αντ. Τρίτσης υποστήριξε ότι ο χώρος των 1.000 στρεμμάτων “μπαίνει σε νέα εποχή”, αφού προ ημερών αποφασίστηκε η σταθερή χρηματοδότησή του σε μηνιαία βάση ύψους 58.000 ευρώ. Θύμισε, όμως, ότι αυτή η εξέλιξη ήρθε ύστερα από τους αγώνες των πολιτών και αποτελεί δικαίωση για αυτούς, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για “ένα εκρηκτικό μείγμα επιτυχίας στη διαχείριση μητροπολιτικών πάρκων”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το Πάρκο Τρίτση στη νέα εποχή

“Με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης μπαίνουμε στη νέα εποχή για το Πάρκο Τρίτση” σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος τόσο στην απόφαση για σταθερή χρηματοδότηση του πάρκου, αλλά και στην τοποθέτηση άξιων και κατάλληλων ανθρώπων στο Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης. “Αυτό που μου καρφωνόταν στο μυαλό και την καρδιά είναι ότι κάτι έπρεπε να κάναμε. Η παρέμβασή μας προέκυπτε από την πίεση που ασκούσαν τα κινήματα των πολιτών, που μας υπενθύμιζαν ότι δεν πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον χώρο εγκαταλελειμμένο” σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι “Πρόκειται για μια δικαίωση αγώνων και αιτημάτων πολιτών, γιατί αυτός ο χώρος, ίσως ο μεγαλύτερος που υπάρχει στην Αττική, δεν άξιζε εγκατάλειψη”.

“Δεν έχουμε στην Αττική την πολυτέλεια να αφήνουμε τους χώρους να ρημάζουν. Η κατάσταση είναι ήδη οριακή” τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας: “Έχουμε, βέβαια, την ατυχία να λειτουργούμε σε μια συγκυρία, που είναι η χειρότερη των τελευταίων σαράντα ετών. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει να χάνουμε στην καθημερινότητα στο όνομα των δυσκολιών που προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα”. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι “ο φορέας, το Δ.Σ., οι όμοροι δήμοι, οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας και ο κόσμος θα διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό μείγμα επιτυχίας για να πάμε μπροστά”.

Θεσμική θωράκιση για όλους τους πράσινους χώρους

Κατά την περιήγηση του υπουργού στο πάρκο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα και επίτιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Πολύζος τον ενημέρωσε για τις περαιτέρω ενέργειες, “με γνώμονα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα”, όπως τόνισε. Στις προτεραιότητες για την ανάταξη του πάρκου εντάσσεται η επικαιροποίηση του σχεδιασμού του 1995, που εκπονείται από το ΕΜΠ και θα παραδοθεί τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Ο Γ. Πολύζος τόνισε την ανάγκη για θεσμική θωράκιση των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου, όπως είναι το Πάρκο Αντ. Τρίτσης ή το πάρκο στου Γουδή, το Αττικό Άλσος και το Κτήμα Συγγρού, γιατί όπως εξήγησε αυτοί οι χώροι “συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής”. Στο πλαίσιο επικαιροποίησης του σχεδιασμού εντάσσεται και η δημιουργία ποδηλατόδρομων, η σύνδεση του πάρκου με το συγκοινωνιακό δίκτυο αλλά και με την περιοχή επί της λεωφόρου Ανδρ. Παπανδρέου.

Στοίχημα η προσέλκυση επισκεπτών

“Μεγάλο στοίχημα” για τη διοίκηση του φορέα είναι η διαχείριση των υδάτων στις έξι τεχνητές λίμνες του πάρκου και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης. Ο Γ. Πολύζος έδωσε έμφαση στην 24ωρη φύλαξη του χώρου, προκειμένου να είναι ανοιχτός στους πολίτες. Εκτίμησε ότι έως τον Απρίλιο θα υπάρχει συμφωνία με μια ομάδα πολιτών για τη φύλαξη του χώρου. Υποστηρίζοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για την αύξηση της επισκεψιμότητας στον χώρο, ο Γ. Πολύζος κάλεσε τους δημάρχους Ιλίου και Αγ. Αναργύρων - Καματερού να ξεκινήσουν από τώρα τον προγραμματισμό εκδηλώσεων για το καλοκαίρι στο υπαίθριο πάρκο “ώστε να ζωντανέψει ο χώρος”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη των υφιστάμενων καλλιεργειών (φυστικιές, ελιές κ.λπ.), που για χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί, προκειμένου “να δείξουμε στον κόσμο ότι η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι θεωρία”, όπως είπε.

Στηρίζουν οι δήμαρχοι της περιοχής

Παρά τις διαφωνίες που είχε εκφράσει για τους χειρισμούς Σκουρλέτη αναφορικά με το πάρκο τόσο στο σκέλος της σύστασης νέου φορέα διαχείρισης όσο και στο σκέλος της χρηματοδότησης από πόρους των δήμων της Αττικής, ο δήμαρχος Ιλίου Ν. Ζενέτος εμφανίστηκε χθες θετικός στα πρώτα αποτελέσματα των αλλαγών. “Είναι από τις λίγες προσφορές που έχουν γίνει στη Δυτική Αθήνα, γιατί εδώ η κεντρική διοίκηση δεν μας κοιτάζει πολύ. Υπάρχει υποβάθμιση και διαφορετική ταχύτητα σε σχέση με άλλες περιοχές”. “Θεωρούμε το Πάρκο Τρίτση πόλο ανάπτυξης και των όμορων δήμων και της Δυτικής Αθήνας” τόνισε ο δήμαρχος Αγ. Αναργύρων - Καματερού Ν. Σαράντης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις παρεμβάσεις Σκουρλέτη. Θυμίζοντας την κόντρα που είχε προκύψει μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Π. Σκουρλέτη για τη χρηματοδότηση του πάρκου από πόρους των δήμων της Αττικής, ο Ν. Σαράντης σημείωσε: “Είμαι ευχαριστημένος που ήρθα σε κόντρα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και για το πάρκο και για τη χρηματοδότηση, γιατί έστω και με τα λίγα αυτά χρήματα η διοίκηση του φορέα διαχείρισης θα μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια”.

Συνάντηση με τους αφανείς ήρωες

Ο Κώστας, ο Λάμπρος και ο Ιορδάνης είναι οι τρεις αφανείς ήρωες που προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν σε στοιχειώδη λειτουργία το πάρκο. Πρόκειται για τους τρεις εργάτες καθαριότητας είχαν μείνει για ενάμιση χρόνο απλήρωτοι, καθώς με τη ρύθμιση επί υπουργίας Μανιάτη δεν είχαν ενταχθεί στο οργανόγραμμα του φορέα διαχείρισης. “Τα δύσκολα πέρασαν” τους διαβεβαίωσε ο Π. Σκουρλέτης, καθώς οι τρεις εργάτες έχουν ξεκινήσει να πληρώνονται από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, όπως ενημέρωσαν τον υπουργό τα μέλη του Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης, θα χρειαστεί νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να τους εξοφληθούν τα δεδουλευμένα ενάμιση χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL