Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Στο επίκεντρο ο εξαναγκασμός εργαζομένων να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Στο επίκεντρο ο εξαναγκασμός εργαζομένων να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους

Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας για να μπει τέλος στον εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέφουν μέρος των μισθών τους στον εκάστοτε εργοδότη ζητούν να μάθουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση διαδέχεται την πρόσφατη αποκάλυψη ότι εργαζόμενος στην Πάτρα αναγκαζόταν να επιστρέψει μέρος του μισθού του στον εργοδότη. Μετά την καταγγελία στο τοπικό σωματείο των μαγείρων, ο εργοδότης άλλαξε άρδην στάση, πληρώνοντας τον τελευταίο μήνα κανονικά τον εργαζόμενο. Το πρόβλημα όμως είναι πιθανό να εξακολουθεί να υφίσταται.

Αναλυτικά, οι 18 βουλευτές ρωτούν εάν έχουν ερευνηθεί οι συγκεκριμένες καταγγελίες και, αν ναι, ποια είναι η έκταση των συνεπειών τέτοιων ενεργειών για τους εργαζόμενους και το Δημόσιο. Ρωτούν επίσης ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο ώστε να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες και να παταχθούν τέτοιου είδους εγκληματικές πρακτικές.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι “αυτή η απαράδεκτη πρακτική από την πλευρά των συγκεκριμένων εργοδοτών καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου, αφαιρεί από τους εργαζόμενους τα οικονομικά μέσα για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και στερεί από το Δημόσιο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνδέεται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως π.χ. το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος”.

Πάντως, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Πάτρα μεταξύ του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Νάσου Ηλιόπουλου, αντιπροσωπείας των τριών σωματείων, Μαγείρων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Αχαΐας, και στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχετικές καταγγελίες και οι δράσεις που μπορούν να γίνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL