Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ένα ελληνικό μοντέλο θεραπείας στη φυλακή με διεθνή απήχηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα ελληνικό μοντέλο θεραπείας στη φυλακή με διεθνή απήχηση

Σε παράδειγμα καλής πρακτικής, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο διεθνώς, αναδεικνύεται η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Προμηθέας, η οποία λειτουργεί στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών από το 2015. Κατά τη διάρκεια της 60ής συνόδου της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (CND), που διεξάγεται στη Βιέννη 13-17 Μαρτίου, οι στόχοι και η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ Προμηθέα παρουσιάζονται σε ειδική εκδήλωση.

Ένα βαθιά κοινωνικό μοντέλο

Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας ένα μοντέλο θεραπείας στις φυλακές με διεθνή απήχηση είναι:

- Η λειτουργία του σε 24ωρη βάση και σε ξεχωριστή πτέρυγα των φυλακών, με τα σαφή θεραπευτικά πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται.

- Η καλά δομημένη και πολύπλευρη θεραπευτική του προσέγγιση.

- Η διασύνδεσή του με κέντρο υποδοχής στην πόλη, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχεια της φροντίδας και την επανένταξη στην κοινωνία.

-Το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ με τη διεύθυνση και το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος, η οποία «αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την απρόσκοπτη συνύπαρξη θεραπευτικού και σωφρονιστικού πλαισίου, προς όφελος τόσο της λειτουργίας της θεραπευτικής κοινότητας όσο και του σωφρονιστικού καταστήματος γενικά» όπως επισημαίνει το ΚΕΘΕΑ.

- Τέλος, η ισορροπημένη προσέγγιση του προβλήματος των ναρκωτικών με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο μιας θεώρησης που δίνει έμφαση στη φροντίδα της υγείας, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα του. «Στο πλαίσιο αυτό», υπογραμμίζει το ΚΕΘΕΑ, «τα εναλλακτικά της ποινής μέτρα και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης και θεραπείας για τους κρατούμενους έχουν πρωταρχική σημασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL