Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΜΟΔΑ / Εξαναγκάζουν εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΜΟΔΑ / Εξαναγκάζουν εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των μισθών τους

“Μέχρι και καλημέρα λέει πλέον στους εργαζόμενους” μας λέει η Νατάσα Βενέρη, πρόεδρος του σωματείου των μαγείρων στην Πάτρα, για τον εργοδότη που υποχρέωνε εργαζόμενο να επιστρέψει μέρος του μισθού του, ενώ εμφανιζόταν επισήμως ότι τον λάμβανε ολόκληρο. Η καταγγελία των μεθόδων του εργοδότη από τον εργαζόμενο στο σωματείο και η δημοσιοποίηση του θέματος είχαν αποτέλεσμα. "Πλέον δεν τους φορτώνει με αγγαρείες, τους μιλάει ευγενικά και βέβαια δεν ζήτησε πίσω τα χρήματα από τους εργαζόμενους”.

Η περίπτωση της Πάτρας αποτελεί μια καινούργια "μόδα" από τους εργοδότες. Για να φαίνονται σωστοί στο κράτος, βάζουν ολόκληρο το ποσό στην τράπεζα και μετά ζητούν από τον εργαζόμενο ένα μέρος του. Η "συμφωνία" που γίνεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου "πατάει" στην ανάγκη του τελευταίου να βρει δουλειά έστω και για λίγα χρήματα ώστε να καλύψει βασικές ανάγκες.

“Όταν έχεις να δεις στο ψυγείο σου πάνω από ένα μήνα κρέας, δεν έχεις άλλη επιλογή” λέει η Ν. Βενέρη. Την ίδια ώρα όμως προσθέτει πως η αντίδραση των εργαζόμενων και οι παρεμβάσεις των σωματείων μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της καταγγελίας ο εργοδότης άλλαξε στάση και θεωρείται βέβαιο πως πολλοί είναι οι εργοδότες που θα το σκεφτούν τώρα δύο φορές να παρανομήσουν.

Εν τω μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Πάτρα προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά καταγγελίες σχετικά με εξαναγκασμό εργαζομένων να επιστρέψουν στον εργοδότη μέρος των μισθών τους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων Μαγείρων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Αχαΐας και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.

Αποφασίστηκε η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. “Απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες των ελεγκτικών και αστυνομικών αρχών για την πάταξη αυτών των παραβατικών συμπεριφορών από εργοδότες” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Τονίζεται ακόμη ότι το υπουργείο "είναι αποφασισμένο να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων προστατεύοντάς τους από ενέργειες που όχι μόνο παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αλλά και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL