Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αλ. Χαρίτσης: Το στοίχημα της ανάπτυξης συναρτάται με την αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Το στοίχημα της ανάπτυξης συναρτάται με την αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας

Τη δέσμευσή του για στήριξη των νησιών του Β. Αιγαίου επικύρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου είχε συναντήσεις με την περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, τον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό, αυτοδιοικητικά στελέχη και επιχειρηματικούς φορείς. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τεχνικές παράμετροι για την υλοποίηση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος στο Βόρειο Αιγαίο ύψους 25 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο Αλ. Χαρίτσης παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και το πρόσφατα προκηρυχθέν πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ύψους 270 εκατ. ευρώ.

“Το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από το κατά πόσον θα μπορέσουμε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας υπογράμμισε πως “δίνει προτεραιότητα σε κλάδους όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, και στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και τη δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά”.

Κατά τη συνάντησή του με αυτοδιοικητικούς φορείς της Λέσβου, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορά στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο Βόρειο Αιγαίο ύψους 25 εκατ. ευρώ από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει και για το Ν. Αιγαίο με ισόποσο προϋπολογισμό. Ο Αλ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι οι πόροι “θα αυξηθούν ανάλογα με τις προτάσεις που κατατίθενται και τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία και οικονομία”.

Σχετικά με τις τεχνικές παραμέτρους υλοποίησης του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, αυτές αφορούν έργα τα οποία είναι ώριμα σε επίπεδο μελετών και λειτουργούν συμπληρωματικά στα εν εξελίξει έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ. Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν είναι η υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για το ελαιόλαδο, προκειμένου αυτό ως προϊόν να προωθηθεί για εξαγωγές, ή στις ειδικές ράτσες προβάτων, προκειμένου τα παράγωγά τους να ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα στον προγραμματισμό βρίσκονται και έργα κατασκευής οδικού δικτύου ή εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.

Να σημειωθεί ότι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ως αντιστάθμισμα στα νησιά του Β. Αιγαίου για το πλήγμα που έχει δεχθεί η τοπική οικονομία εξ αιτίας της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Χαρίτσης θύμισε, όμως, και την έκτακτη στήριξη του υπουργείου Οικονομίας μέσω πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές. “Προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα” σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL