Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Τεχνολογία και ανθρώπινος παράγοντας προσφέρουν: / Τεχνολογία και ανθρώπινος παράγοντας προσφέρουν: "Γίνε τα μάτια μου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τεχνολογία και ανθρώπινος παράγοντας προσφέρουν: / Τεχνολογία και ανθρώπινος παράγοντας προσφέρουν: "Γίνε τα μάτια μου"

Όλο και μεγαλύτερη απήχηση αποκτά ανά τον κόσμο η εφαρμογή Be my Eyes. Στα ελληνικά σημαίνει “Γίνε τα μάτια μου” και δημιουργήθηκε για τη βοήθεια των τυφλών σε καθημερινά ζητήματα από ανθρώπους χωρίς προβλήματα όρασης. “Είναι κάτι που κάνουμε όχι γιατί παραγνωρίζουμε τις ικανότητες των τυφλών, εδώ οι τυφλοί καταφέρνουν και μετακινούνται στην πόλη. Όμως κι αυτοί δεν είναι Σέρλοκ Χολμς, χρειάζονται κάπου - κάπου βοήθεια" αναφέρει στο ταυτοτικό σημείωμα της πρωτοβουλίας ο εμπνευστής της εφαρμογής Hans Jorgen Wiberg, που αντιμετωπίζει και ο ίδιος προβλήματα με την όρασή του.

Το 2012 παρουσίασε την ιδέα του σε εκδήλωση για start up επιχειρήσεις στη Δανία όπου μια ομάδα εκδήλωσε το ενδιαφέρον να την κάνει πραγματικότητα. Τον Οκτώβρη του 2013, ήδη εκατοντάδες σε όλο τον κόσμο είχαν δηλώσει εθελοντές και περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου του 2015 η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί κι επίσημα. Σήμερα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν πολίτες από 50 διαφορετικές χώρες και η κοινότητα μεγαλώνει. Στο Facebook η σελίδα μετράει περισσότερα από 27.000 likes και μετρά πολλά θετικά σχόλια.

Απλή και δωρεάν διαδικασία

Η εφαρμογή έχει σκοπό να βοηθήσει και όχι να βγουν λεφτά. Είναι εύκολη στη χρήση και “κατεβαίνει” δωρεάν. Για να είναι εύκολη στη χρήση “πατάει” επίσης και στις παροχές που δίνονται από σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα, ένας τυφλός πλέον μπορεί να ακούσει τα πάντα για την οθόνη του. Από τον ήχο του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας μέχρι το πώς μπορεί να οδηγηθεί σε κάποια εφαρμογή. Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι και η Be my Eyes.

Η λειτουργία της είναι αρκετά απλή και πολλοί μπορεί να τη βρουν οικεία, καθώς υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τη λειτουργία άλλων εφαρμογών που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Πρώτο βήμα, ο τυφλός χρήστης ανοίγει την εφαρμογή στο smartphone του και ζητάει βοήθεια από οποιονδήποτε εθελοντή έχει κανονική όραση. Δεύτερο βήμα, μόλις απαντήσει κάποιος εθελοντής, τότε ξεκινά αυτόματα video κλήση και ο εθελοντής “δανείζει” τα μάτια του. Τρίτο βήμα, ο εθελοντής βλέπει όσα έχει μπροστά του ο τυφλός και τον βοηθάει με διάφορους τρόπους, είτε να διαλέξει το ρούχο με το χρώμα που θέλει, είτε να τον “οδηγήσει” πώς θα πατήσει το κουμπί για μια εκτύπωση κ.τ.λ.

Για να “γίνετε τα μάτια του άλλου”...

...Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πολλά. Ούτε για το κόστος αφού είναι δωρεάν, ούτε για το αν θα πρέπει η εφαρμογή να είναι συνέχεια ανοικτή καθώς η κλήση γίνεται και χωρίς να είναι ανοικτή η εφαρμογή, ούτε για το αν θα σε “ενοχλήσει” κάποιος τα μεσάνυχτα. Η ειδοποίηση στον εθελοντή ναι μεν έχει ξεχωριστό ήχο, δεν γίνεται όμως όλες τις ώρες. Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι μπορεί να γίνει κλήση από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, πάντα με βάση την τοπική ώρα της κάθε χώρας.

Προς το παρόν το Be My Eyes θα το βρείτε μόνο στο iTunes για συσκευές iOS, αλλά σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η έκδοση για συσκευές Android. Περισσότερα ακόμη μπορείτε να μάθετε στην ιστοσελίδα bemyeyes.org, όπου προτείνεται οι εθελοντές να δηλώνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν πρώτα στη μητρική τους γλώσσα.

“Βοήθησα να βρει κάτι που έπεσε από το τραπέζι του”

Στη σελίδα της εφαρμογής στο Facebook υπάρχουν κριτικές από κόσμο που χρησιμοποίησε την εφαρμογή. Ως επί το πλείστον οι κριτικές είναι θετικές. Συγκεκριμένα από τους 90 που έχουν βαθμολογήσει τη σελίδα, οι 85 της έχουν βάλει 5 αστέρια, που είναι δηλαδή η ανώτατη βαθμολόγηση.

“Χθες ήμουν έξω και από την άλλη γραμμή ο εθελοντής μού έλεγε τα ονόματα των οδών. Στο παρελθόν είχα 2-3 φορές πρόβλημα καθώς δεν εμφανιζόταν εικόνα στον εθελοντή, αλλά φαίνεται να είναι μια εξαιρετική εφαρμογή. Οι εθελοντές που απαντούν είναι πολύ βοηθητικοί και ευγενικοί” σημειώνει τυφλή γυναίκα από το Τέξας των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, εθελόντρια γράφει: “Βοήθησα έναν άντρα να βρει κάτι που έπεσε από το τραπέζι του. Είχε πλάκα και μ’ έκανε να αισθανθώ πολύ όμορφα”.

“Είχα μια πολύ ωραία συνομιλία το απόγευμα, βοηθώντας κάποια κοπέλα να βρει τις διαφορετικές τροφές για το σκυλάκι της” αναφέρει άλλη εθελόντρια από το Λονδίνο για την εμπειρία της. Από τη Ρεν της Γαλλίας άλλος εθελοντής μοιράζεται τη δική του πρώτη εμπειρία με την εφαρμογή λέγοντας: “Πήραν την πρώτη μου κλήση μία εβδομάδα αφού εγκατέστησα την εφαρμογή. Βοήθησα έναν κύριο να διαλέξει τζιν. Ήταν κάτι απλό, όμως ήταν μια εμπειρία που με άγγιξε”.

Η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει 285 εκατ. ανθρώπους

Η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει πάρα πολλούς. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, έχει διαπιστωθεί ότι 285 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Από αυτούς 39 εκατομμύρια έχουν χάσει τελείως την όρασή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL