Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Συλλαλητήρια συμπαράστασης στους 21 διωκόμενους για τον εμπρησμό στις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλαλητήρια συμπαράστασης στους 21 διωκόμενους για τον εμπρησμό στις Σκουριές

Ένα τεράστιο πανό που έγραφε το σύνθημα «αγώνας ζωής για το δίκαιο ενός τόπου» κρέμασαν χθες στον Λευκό Πύργο μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική, καλώντας τον κόσμο να δώσει μαζικό «παρών» τόσο στην αυριανή συγκέντρωση στη ΧΑΝΘ όσο και τη Δευτέρα το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής δικάζονται εκ νέου για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

Το συλλαλητήριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ έχει οριστεί για τις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμος, ενώ η συγκέντρωση στα δικαστήρια θα γίνει στις 9 το πρωί. Το κίνημα ενάντια τις εξορύξεις χρυσού στέκεται αλληλέγγυο στους 21 διωχθέντες.

"Για ακόμη μία φορά η τοπική κοινωνία και το κοινωνικό κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού - χαλκού στη Χαλκιδική, θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με ουσιαστική κατηγορία την αντίσταση σ’ ένα καταστροφικό εξορυκτικό σχέδιο που αυτοπροσδιορίστηκε και επιβλήθηκε ως ‘αναπτυξιακή επένδυση’, τονίζει το κίνημα σε σχετική ανακοίνωση. Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η περιβαλλοντοκτόνα δράση της Ελληνικός Χρυσός δηλώνουν ότι η ‘Δίκη των Σκουριών αποδεικνύει ότι το εξιλαστήριο θύμα καταλήγει να είναι η τοπική κοινωνία, όταν στο εδώλιο θα έπρεπε να βρίσκονται εκείνοι που βεβαιωμένα παρανομούν, καταστρέφουν και επιβουλεύονται την κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη’. Για το κίνημα SOS Χαλκιδική η δίκη αυτή αντανακλά την προσπάθεια φίμωσης και ομηρείας των κοινωνικών κινημάτων και των τοπικών κοινωνιών. ‘Σέρνονται στα δικαστήρια 21 από εμάς, που με προσωπικό και κοινωνικό κόστος υπερασπίζονται το δικαίωμα στη ζωή" καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής εν όψει της επικείμενης δίκης, με ανακοίνωσή του δηλώνει τη συμπαράστασή του στους 21 υπόδικους αλλά και σε όλους τους διωκόμενους πολίτες (450 συνολικά και για διάφορες αιτίες και αφορμές). "Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι σε θέση να σταθμίσει την πραγματικότητα και όχι τα χαλκευμένα στοιχεία τής τότε αστυνομικής και πολιτικής αρχής και με την απόφασή της να αποδώσει μεν δικαιοσύνη αλλά και την αναγκαία ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες της ΒΑ Χαλκιδικής. Η στήριξή μας στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές είναι διαρκής. Το ίδιο και η απαίτησή μας από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την -πολλές φορές- δηλωμένη αντίθεσή της σε αυτή την καταστροφική για τους πολίτες, το περιβάλλον και τη χώρα εξόρυξη" τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL