Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ζητάει και τα ρέστα... 100 εκατομμυρίων ο ΟΑΣΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητάει και τα ρέστα... 100 εκατομμυρίων ο ΟΑΣΘ

Συνεχίζει την εκβιαστική του τακτική ο ιδιωτικός, πλην όμως κρατικοδίαιτος ΟΑΣΘ σε όλα τα επίπεδα. Απειλεί με προσφυγή στη Διαιτησία, διεκδικώντας από το Δημόσιο ένα τεράστιο κονδύλι που ισχυρίζεται ότι του οφείλει, προωθεί αυξήσεις στα κόμιστρα και συγχρόνως δεν δείχνει καμία κοινωνική ευαισθησία.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ διοχέτευσε πληροφορίες σε συγκεκριμένες τοπικές ιστοσελίδες ότι ετοιμάζεται να ακολουθήσει εκ νέου τη γνωστή τακτική απομύζησης του κράτους, δηλαδή να προσφύγει στη Διαιτησία διεκδικώντας περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, που, όπως ισχυρίζεται της χρωστά το Δημόσιο για τη διετία 2015-2016. Και αυτά είναι πέρα από την ετήσια παχυλή επιχορήγηση που λαμβάνει... Και δεν είναι μόνο αυτά που θα διεκδικήσει, αφού ζητά να δοθούν άλλα 14 εκατ. ευρώ που έχουν να κάνουν με παλιές οφειλές και συγκεκριμένα για το 2014, για τις οποίες ήδη έχει γίνει προσφυγή στη Διαιτησία, στην οποία συζητήθηκε η υπόθεση τον Μάιο του 2016, αλλά ακόμη δεν εκδόθηκε απόφαση. Μάλιστα η διοίκηση του ΟΑΣΘ απέστειλε στα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών σχετική επιστολή και αν δεν λάβει απάντηση μέσα σε λίγες ημέρες, θα προσφύγει για αυτές τις απαιτήσεις στη Διαιτησία.


Αυξήσεις στα εισιτήρια

Παράλληλα, η διοίκηση του οργανισμού πιέζει για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, μια συζήτηση που, όπως λένε στελέχη του, ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών. Όπως υποστηρίζουν, ο ΟΑΣΘ μετά την αλλαγή συντελεστή του ΦΠΑ στις μεταφορές δεν έκανε αυξήσεις στα εισιτήρια, σε αντίθεση με ότι έγινε στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Μάλιστα, έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Μεταφορών για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θέλει να ακολουθήσει και η οποία ουσιαστικά φέρνει μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια, αλλά κυρίως στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών.


"Καψώνι" στους ανέργους

Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός ΟΑΣΘ, με τα εξασφαλισμένα κέρδη στους μετόχους του από τα μερίσματα, δεν ασκεί καμία κοινωνική πολιτική αν αυτή δεν τη χρηματοδοτεί το Δημόσιο. Την περασμένη Παρασκευή, η επιτροπή για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων από τον ΟΑΣΘ. Όπως τονίστηκε, ο ιδιωτικός οργανισμός που έχει το μονοπώλιο στις αστικές συγκοινωνίες όχι μόνο δεν παρέχει δωρεάν μεταφορά στους άνεργους, όπως γίνεται στην Αθήνα, αλλά η όποια κοινωνική του ευαισθησία μάλλον με «καψώνι» στους άνεργους προσομοιάζει. Και αυτό διότι το μόνο που κάνει είναι να σβήνει πρόστιμα, όταν μία φορά τον μήνα το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων πραγματοποιεί παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL