Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Θετική η ανταπόκριση Γιούνκερ στα αιτήματα των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική η ανταπόκριση Γιούνκερ στα αιτήματα των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου

Με θετικές ειδήσεις επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ο κ. Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου θα επισκεφθεί την ακριτική γωνιά της Ευρώπης με σκοπό την “αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνάμεων των νησιών”, όπως περιέγραψαν οι δήμαρχοι, προκειμένου αυτά να ανακάμψουν οικονομικά.

Στην κατεύθυνση στήριξης της νησιωτικότητας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα επίσκεψη στη Λέσβο προκειμένου να εξειδικευτούν παρεμβάσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος στο Β. Αιγαίο κόστους 25 εκατ. ευρώ.

“Μας συγκίνησαν το ενδιαφέρον του προέδρου της Κομισιόν για τα νησιά του Αιγαίου και η εκδήλωση θαυμασμού προς τις τοπικές κοινωνίες μας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος” σχολίασαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου. Τόνισαν την ανάγκη για επίσπευση διαδικασίας αποσυμφόρησης από τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, η οποία, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, μπορεί να επιτευχθεί έως τον Μάιο. Βέβαια υπογράμμισαν ότι “εάν δεν λειτουργήσει η διαδικασία επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία, δεν μπορεί να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των νησιών”.

Επισημαίνοντας ότι “αποτελεί κέρδος για την Ε.Ε. η συμβολή των δήμων στον σχεδιασμό του μέλλοντος”, οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν “θετική εξέλιξη” το ότι εισακούστηκε το αίτημά τους για παράταση κατά ένα έτος ακόμη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Αιγαίου για Τούρκους υπηκόους, πράγμα που θα ενισχύσει τον τουρισμό. Παρά το πλήγμα που υπέστησαν πέρυσι τα νησιά του Β. Αιγαίου, οι επισκέπτες από την Τουρκία ανήλθαν σε 150.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL