Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το μάθημα των θρησκευτικών η Ιερά Σύνοδος

Δύο Ιεράρχες τάχθηκαν κατά της συνέχισης του διαλόγου, ενώ υπήρξαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό

Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Πολιτεία για το μάθημα των θρησκευτικών τάχθηκαν 57 Ιεράρχες, στην ψηφοφορία που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Δύο Ιεράρχες τάχθηκαν κατά, ενώ υπήρξαν δύο άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

Με την ψηφοφορία επικυρώθηκε η εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας, κ. Εφραίμ που προεδρεύει της τριμελούς Επιτροπής της Εκκλησίας για το μάθημα. Η εισήγηση επαναλαμβάνει τις τρεις κόκκινες γραμμές των Ιεραρχών για την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, τη διατήρηση των ωρών του και τον ορθόδοξο του χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά θέτει θέμα ονομασία του μαθήματος.

Μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: “Καταλήξαμε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία στα βασικά σημεία τα οποία δεν είναι καινούρια αλλά παλιότερα. Ο διάλογος ξεκίνησε με αρχή και κομβικό σημείο το διάλογο που έγινε στο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου και έδωσε την κατεύθυνση ο ίδιος ο πρωθυπουργός να σχηματιστούν οι Επιτροπές αυτές που θα κάνουν τη συζήτηση. Συνεχίσαμε τη συζήτηση πάνω σε αυτό, συμφωνήσαμε να γίνουν οι Επιτροπές και να αρχίσει ο διάλογος, και πιστεύουμε ότι θα πάει καλά. Θα παρακολουθούμε και σαν ιερείς και σαν μέλη της ιεραρχίας".

Ερωτηθείς για τον πρώην υπουργό Παιδείας και τη συνάντηση του Οκτώβρη, είπε: “Εγώ τον αγαπώ τον κ. Φίλη, αλλά δεν θα πω τίποτα για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Τον παραπέμπω και τον ίδιο και εσάς στη συνάντηση αυτή. Και δεν ήταν λίγοι, ήταν ο πρωθυπουργός, ο κ. Καμμένος, η κ. Γεροβασίλη, οι 3 μητροπολίτες, ο αρχιγραμματέας, ο νομικός σύμβουλος και εγώ. Άρα και οι 12 να κάνουμε λάθος. Ψάξτε και εσείς”.

Ολόκληρο το δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου για τη σημερινή συνεδρίαση.

“Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017, στη δεύτερη ημέρα της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Κατά την πρωινή Συνεδρία, μετά την προσευχή, ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέπτυξε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με θέμα: «Προτάσεις - Πορίσματα της ορισθείσης υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής περί του μαθήματος των Θρησκευτικών».
Ο Σεβασμιώτατος επανέλαβε, ότι κύριος στόχος της Εκκλησίας είναι η διαφύλαξη της ύπαρξης του μαθήματος και η επιβεβαίωση της αρχικής απόφασης της Εκκλησίας, δια των τριών θεμελιωδών αιτημάτων, τα οποία εναργώς έχει διατυπώσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ενέκρινε το Σώμα της Ιεραρχίας: 1) Υποχρεωτικότητα του μαθήματος. 2) Διατήρηση των ωρών διδασκαλίας. 3) Ορθόδοξος προσανατολισμός. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, «απαιτείται διαρκώς να προσπαθούμε να κτίζουμε γέφυρες και να αναπτύσσουμε ένα τίμιο και ειλικρινή διάλογο τόσον με την εκπαιδευτική κοινότητα των θεολόγων όσον και με την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε αναλυτικά τούς λόγους, οι οποίοι καθιστούν το μάθημα υποχρεωτικό και τόνισε ότι δεύτερο σοβαρό θέμα είναι να παραμείνει η ονομασία «Θρησκευτικά», γιατί αυτή είναι θεμελιώδης θέση, ώστε το Μάθημα των Θρησκευτικών να διδάσκεται μόνον από Θεολόγους.
Εν κατακλείδι, ο Εισηγητής ανέφερε ότι πριν την κατάθεση των τελικών προτάσεων της Επιτροπής δέον να ληφθούν υπ’ όψιν συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
α) Η Εκκλησία δέον να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή σε ιδελογικές έριδες είτε μεταξύ θεολόγων είτε μεταξύ πολιτικών ομάδων είτε μεταξύ ομάδων πολιτών.
β) Είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στην διατήρηση του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του Μαθήματος των Θρησκευτικών.
γ) Για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το Μάθημα δεν νοείται παρά μόνον ως κατέχον την πρώτη θέση στην Παιδεία των παιδιών μας.
δ) Αναγνωρίζουμε ότι η αλλαγή του μαθήματος είναι απαραίτητη, χωρίς αυτό να σημαίνει υποτίμηση της αξίας του, αποδόμηση της πίστης, πρόκληση σύγχυσης και την ταύτισή του με κύρια χαρακτηριστικά φανατισμό, εμπάθεια, συντηρητισμό, σκοταδισμό ή ανόητο και μειονεκτικό φιλελευθερισμό.
ε) Αναγνωρίζουμε ότι η εποχή των αμιγώς θρησκευτικών κοινωνιών και εθνών ήδη παρέρχεται.
στ) Το Μάθημα των Θρησκευτικών να φανερώνει ξεκάθαρα την αξία και την επικαιρότητά του, να εκφράζει πειστικά την αλήθεια με τόλμη, ελευθερία και ομορφιά, να μην κουράζει ούτε να είναι ανιαρό, αλλά να είναι αξιόπιστο και ενδιαφέρον, να καταδεικνύει την τεράστια συμβολή της ορθόδοξης πίστης στο Πνεύμα, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό.
ζ) Η Ιεραρχία διαλέγεται, διότι συναποφασίζει με την Πολιτεία για θέματα που αφορούν σ’ αυτήν, ως τούτο απορρέει από το Σύνταγμα, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους Νόμους του Κράτους.
η) Η παρουσίαση από το μάθημα μιας ορθόδοξης κοσμολογίας και ανθρωπολογίας.

Μετά το διάλειμμα ακολούθησε ευρύτατος διάλογος επί της Εισηγήσεως, κατά τον οποίο έλαβαν τον λόγο πολλοί Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς.
Κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου διεξήχθη μυστική ψηφοφορία για την συνέχιση ή μη του διαλόγου με την Πολιτεία για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Επί συνόλου 62 ψηφισάντων ευρέθησαν 57 θετικές ψήφοι. Κατόπιν αυτού η Ιεραρχία με εμπιστοσύνη στα πρόσωπα της εξ Αρχιερέων Επιτροπής και όσων λαϊκών επιλεγούν αποφάσισε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τον διάλογο για το μάθημα των Θρησκευτικών με βάση τα της Εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και των όσων προέκυψαν εκ του διαλόγου στην Ιεραρχία. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα τεθούν και πάλι υπ’ όψιν της Ιεραρχίας.
Σχετικά με την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου αποφασίσθηκε όπως αποτελεί θέμα επόμενης Ιεραρχίας.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα”.

Δείτε όλα τα σχόλια