Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αλ. Τσίπρας: "Οξυγόνο της Δημοκρατίας η διεκδίκηση και ο έλεγχος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Οξυγόνο της Δημοκρατίας η διεκδίκηση και ο έλεγχος"

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την απόδοση ενός «εμβληματικού χώρου, που συνδέεται με τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης», του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στον ομώνυμο δήμο, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως σημείωσε, δικαιώθηκε έτσι ο πολυετής αγώνας των κατοίκων και των κινημάτων για την ανάκτηση ελεύθερων χώρων.

Κάτοικοι της περιοχής που χρόνια πάλεψαν για την απόδοση του στρατοπέδου στην κοινωνία της πόλης και ενάντια στα σχέδια για την τσιμεντοποίηση της έκτασης υποδέχθηκαν θερμά τον πρωθυπουργό και δεν έκρυβαν την ικανοποίηση που ένιωθαν για τη χθεσινή εξέλιξη. Τα 336 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου πλέον έχουν περιέλθει στο σύνολό τους στον Δήμο Παύλου Μελά για 99 χρόνια, με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο που θα αναβαθμίσει την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της υποβαθμισμένης δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Με την παραχώρηση του χώρου στους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης γίνεται πράξη μια σημαντική δέσμευσή μας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή που διοργανώθηκε σε μια αποθήκη του στρατοπέδου και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Χαρακτήρισε «σημαντική» τη χθεσινή ημέρα, διότι, όπως τόνισε, βρίσκει δικαίωση ένας πολυετής και πολυεπίπεδος κοινωνικός αγώνας που είχε ως βασικό του αίτημα την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και συνολικά για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορία του στρατοπέδου, θυμίζοντας ότι υπήρξε και τόπος μαρτυρίου και εκτελέσεων πατριωτών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της Κατοχής και στα ταραγμένα μεταπολεμικά χρόνια και υπηρετώντας την ιστορική μνήμη εντός των εγκαταστάσεων του μητροπολιτικού πάρκου θα δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αλλά και Μουσείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Πολιτισμού, αφού μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στη γύρω περιοχή εγκαταστάθηκαν χιλιάδες οικογένειες προσφύγων.

Σημαντικά τα κινήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι τα προηγούμενα σχέδια για το στρατόπεδο «οδηγούσαν στη διάσπαση του ενιαίου χώρου του και στην οικοδόμηση ενός μεγάλου μέρους αυτής της ενιαίας έκτασης», για να τονίσει την αξία και τη σημασία των κινημάτων των πολιτών που ζητούν την επανάκτηση δημόσιων χώρων. Δεν έκρυψε ότι τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν εξαιτίας των επίμονων προσπαθειών τόσο της σημερινής δημοτικής αρχής, όσο και των κινημάτων των πολιτών, που «μας υπενθύμισαν τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες της περιοχής».

«Διότι αυτό είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας: Η διεκδίκηση και ο έλεγχος από τους ίδιους τους πολίτες ακόμα και σε κυβερνήσεις που έχουν την πολιτική βούληση» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε τη λύση που δόθηκε και δεν τσιμεντοποιεί τμήμα του πρώην στρατοπέδου, με την ανέγερση κατοικιών για τους στρατιωτικούς, ως «έξυπνη» και τόνισε ότι όλη η έκταση θα αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού, οικολογικών και καλλιτεχνικών δράσεων, με ελεύθερη πρόσβαση. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του δήμου για την αξιοποίηση του χώρου χωρίς καθυστερήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συσταθεί φορέας διαχείρισης του «φιλόδοξου αυτού έργου» με συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργείων. Αυτός ο ελεύθερος δημόσιος χώρος ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Να τον χαίρονται, λοιπόν, και καλορίζικος» κατέληξε.

Π. Καμμένος: Τιμή μας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «χώρο μνήμης, δόξας και μαρτυρίου» τον χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», για να τονίσει πως «αποτελεί τιμή να τον παραδίδουμε στον λαό της Θεσσαλονίκης». Αναφερόμενος στη λύση που δόθηκε, τόνισε ότι «τα 83 διαμερίσματα (σ.σ.: που δίνει ο δήμος για τα 52 στρέμματα το Ταμείου Εθνικής Άμυνας) θα αποτελούν αντάλλαγμα και αναγνώριση για τις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα στελεχώσουν και θα βοηθήσουν τη διαμόρφωση του χώρου».

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, βρίσκεται λύση

Στους πολλούς και μεγάλους αγώνες για το πρώην στρατόπεδο αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Κύριε πρωθυπουργέ, αύριο ανοίγει ένα κεφάλαιο για τη λειτουργία του στρατοπέδου και αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοποίησή του. Ήδη έχουμε υποβάλει προτάσεις χρηματοδότησης» τόνισε, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «αποδείξατε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, η λύση βρίσκεται».

Η αίθουσα των εγκαινίων αποδείχθηκε μικρή και ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ έξω από το στρατόπεδο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 άτομα - μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Δυτικών Συνοικιών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και φώναζαν συνθήματα. Μικροένταση επικράτησε όταν προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, ενώ με την παρέμβαση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε ελεύθερος ένας νεαρός διαδηλωτής που επρόκειτο να προσαχθεί. Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του ΚΚΕ στον δήμο Νεάπολης - Συκεών Μπάμπης Βελής, ενώ το «παρών» έδωσε στη διαδήλωση και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαργιανόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το «παρών» και στη συγκέντρωση συμβασιούχων των ΟΤΑ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και απολυμένων από το σούπερ μάρκετ Καρυπίδη έξω από το πρώην ΥΜΑΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL