Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Πίσω στα δημόσια ταμεία 52 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίσω στα δημόσια ταμεία 52 εκατ. ευρώ

«Ζεστό» χρήμα, που μεταφράζεται σε 52.206.263 ευρώ, αναμένεται να εισρεύσει άμεσα στο δημόσιο ταμείο, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αργά χθες το απόγευμα να επιστραφτεί ο ΕΕΤΗΔΕ, φόρος γνωστός ως "χαράτσι" στα ακίνητα, τον οποίον είχαν καταχραστεί οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power.

Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ότι θα πρέπει να επιστραφούν άλλα 5.992.040 ευρώ που σχετίζονται με την κατηγορία της λαθρεμπορίας που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, ενώ διατάχθηκε να αποδοθούν άμεσα στους δήμους όλες οι εισπρακτέες απαιτήσεις τους από τέλη ύψους 29.813 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση τα 120 εκατομμύρια ευρώ των υπευθύνων των εταιρειών που είχαν δεσμευτεί θα πρέπει να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από εκεί θα εισπράξουν τόσο το Δημόσιο όσο και οι δήμοι αμέσως μετά την καθαρογραφή της απόφασης καθώς διατάχθηκε η άμεση απόδοση των χρημάτων αυτών. Τέλος, αφού εξοφληθούν δημόσιο και δήμοι, το ποσό που θα απομείνει θα παρακρατηθεί στο Παρακαταθηκών και Δανείων για να διατεθεί όταν υπάρξουν οι σχετικοί τίτλοι εκτελεστότητας σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης των εταιρειών Energa Hellas και Power ολοκληρώθηκε πρόσφατα με έντεκα από τους συνολικά δεκαεννέα κατηγορούμενους να κρίνονται ένοχοι και να καταδικάζονται σε πολυετείς καθείρξεις, ωστόσο την ποινή των ισοβίων «έσπασε» η αναγνώριση ελαφρυντικών. Σημειώνεται ότι μόνο τρεις από τους καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή καθώς για στους υπόλοιπους δόθηκε αναστολή.

Ακολούθησε η παρέμβαση του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος άσκησε έφεση υπέρ του νόμου στην απόφαση θεωρώντας επιεικείς τις επιβληθείσες ποινές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL