Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ / Σχολικά γεύματα: Ένα χρόνο μετά, τα παιδιά ζητούν να τρώνε όλα μαζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ / Σχολικά γεύματα: Ένα χρόνο μετά, τα παιδιά ζητούν να τρώνε όλα μαζί

Ζωγραφιές των παιδιών στα κουτιά όπου βρίσκονται τα γεύματα

Ζεστή ήταν η υποδοχή της τοπικής κοινωνίας στους εκπροσώπους του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Καβάλα σε εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρώτη διανομή σχολικών γευμάτων.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, σε χώρο που διέθεσε η τράπεζα, ώστε να παρουσιαστεί η μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, να δοθούν διευκρινίσεις, αλλά και να γίνει γνωστό πώς ο καθένας μπορεί να βοηθήσει, συνεισφέροντας μέσω της πλατφόρμας Crowdfunding Act4Greece. Στην Καβάλα αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα υλοποιείται σε 9 σχολικές μονάδες και υποστηρίζει 1.200 μαθητές.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπαιδευτικοί και γονείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα κάνοντας λόγο για μια θετική δράση που έχει αγκαλιαστεί από τα παιδιά. Τη θετική αντίδραση των παιδιών στο πρόγραμμα είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τα στελέχη του υπουργείου σ' επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε πέντε σχολεία της περιοχής.

Σε ένα από αυτά ο διευθυντής θέλησε, αντί να μεταφέρει την εικόνα που έχει μέχρι τώρα αποκομίσει, να πάει στις τάξεις μαζί με τα στελέχη του υπουργείου ώστε να δουν ζωντανά τη διαδικασία. "Με συγχωρείτε, μπορώ να διακόψω, ποιο από τα παιδιά, από εσάς θέλει να βοηθήσει να φέρει τα γεύματα;" ρώτησε ο διευθυντής μπαίνοντας σε τάξη. Όλα τα παιδιά σήκωσαν το χέρι.

Ο διευθυντής προχώρησε σε νέο ερώτημα, προσπαθώντας να βρεθεί εθελοντής χωρίς να αισθανθεί κάποιο παιδί αδικημένο: "Ποιος βοήθησε χθες;". Αυτή τη φορά κανείς δεν σήκωσε χέρι. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις υπόλοιπες τάξεις, δείχνοντας ότι τα παιδιά βλέπουν πλέον ως ευχάριστο μέρος της κανονικότητάς τους τα σχολικά γεύματα.

Η μοναδική ένσταση που διατυπώθηκε από εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά για το πρόγραμμα αφορούσε τον τρόπο που πλέον διανέμεται. Όπως ανέφεραν, από τη στιγμή που τα γεύματα άρχισαν να διανέμονται μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος, η διαδικασία δεν είχε την ίδια "γλύκα".

Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά που δεν συνεχίζουν στο ολοήμερο δεν τρώνε μαζί με τα υπόλοιπα και παίρνουν μαζί τους το γεύμα. Παλιότερα, που η διανομή γινόταν εμβόλιμα, τα παιδιά προτιμούσαν τη διαδικασία γιατί "έτρωγαν μαζί με τον συμμαθητή τους, στο θρανίο τους, στην τάξη με την παρέα και τους φίλους τους", όπως εξηγούσαν εκπαιδευτικοί και γονείς.

Την ίδια ώρα βέβαια που διατυπωνόταν αυτή η ένσταση, φαινόταν ταυτόχρονα ότι δικαιώθηκε ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου, η καλλιέργεια δηλαδή της συλλογικής κουλτούρας απέναντι στο φαγητό. Σημαντικός όμως παράγοντας για να μην ανακοπεί και σ’ αυτόν τον τομέα η θετική έκβαση του προγράμματος είναι σύμφωνα με γονείς και δασκάλους να δοθεί βάρος και στην λεπτομέρεια, όπως το πότε θα δίνεται το γεύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL