Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Π. Σκουρλέτης: "Θέλουμε μια απτή αλλαγή στα ζητήματα της ισότητας των φύλων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: "Θέλουμε μια απτή αλλαγή στα ζητήματα της ισότητας των φύλων"

Την ενίσχυση των έξι αξόνων πολιτικής παρέμβασης προέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης για την επίτευξη “απτής αλλαγής” μέσα από την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Χαρακτηρίζοντας “αναγκαίο” τον αγώνα “για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις διακρίσεις λόγω φύλου, οι οποίες πληγώνουν και υπονομεύουν τη δημοκρατία μας”, η γ.γ. Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα σημείωσε ότι “βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική οπισθοδρόμηση λόγω της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας και των αξιών της”.

Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης η επιδείνωση της θέσης της γυναίκας

“Το Εθνικό Σχέδιο για την περίοδο 2016 - 2020, ‘καρπός’ της εύστοχης και δημιουργικής εργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, συνιστά μια απάντηση για το «πώς» θα προχωρήσουμε” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Συναρτώντας τη “δίκαιη ανάπτυξη” με την ανάγκη εξάλειψης της ανισότητας που υφίστανται οι γυναίκες, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε: “Θέλουμε μια απτή αλλαγή προς το καλύτερο στα ζητήματα της ισότητας των φύλων”. Δεν παρέλειψε, όμως, να πει ότι “η επιδείνωση της θέσης της εργαζόμενης γυναίκας στη γενικότερα αποδιαρθρωμένη αγορά εργασίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο όνομα της οικονομικής κρίσης”.

Στήριξη στις δομές φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών

“Η άνεργη ή η εργαζόμενη υπό δυσμενείς όρους γυναίκα δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας μιας συνολικής απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με ένταση της εκμετάλλευσης και για τα δύο φύλα” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας: “Γι’ αυτό η άνεργη ή η εργαζόμενη υπό δυσμενείς όρους γυναίκα δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας μιας συνολικής απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με ένταση της εκμετάλλευσης και για τα δύο φύλα”.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας ως “μιας απροκάλυπτης μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών”. “Οι δομές υποστήριξης και φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα προσφέρουν σημαντικό έργο και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε” υπογράμμισε.

Οι έξι παρεμβάσεις για την ισότητα

Οι στόχοι του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων 2016-2020 συνοψίζονται σε έξι σημεία:

1. Λήψη μέτρων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τις γυναίκες μετανάστριες και τις γυναίκες πρόσφυγες.

2. Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία.

3. Στήριξη της απασχόλησης των γυναικών και άρση των συνεπειών της μείωσης της ανδρικής απασχόλησης όσον αφορά τις έμφυλες ταυτότητες και τις σχέσεις των δύο φύλων.

4. Προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό.

5. Άρση των έμφυλων ανισοτήτων στην υγεία, όπου μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά.

6. Ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Φ. Κούβελα: Αυξημένα τα εμπόδια για την ένταξη στην αγορά εργασίας

Η Φ. Κούβελα παρέθεσε στοιχεία από την Έκθεση Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «οι γυναίκες και τον 21ο αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων. Να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία».

Ειδικά για τη χώρα μας η Φ. Κούβελα εξήγησε ότι η κρίση λειτούργησε επιθετικά “στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, οδηγώντας έναν τεράστιο αριθμό γυναικών στην ανεργία. Επέβαλε τη μαζική επιστροφή τους στο σπίτι και έριξε στις πλάτες τους το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους «με την απλήρωτη παροχή υπηρεσιών φροντίδας, που τις αποστερεί επιπλέον από προσωπικό χρόνο και δυνατότητα ενασχόλησης με τα κοινά και την πολιτική».

Η Φ. Κούβελα υπογράμμισε ότι “πέραν των οικονομικών συνεπειών, οι ανισότητες συνιστούν και σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, που η υπέρβασή του για κανένα λόγο δεν μπορεί να περιθωριοποιείται ή να απαξιώνεται”.

Για την υπέρβαση αυτή, χαρακτήρισε «καθοριστική τη συμβολή από την εμπειρία των φεμινιστικών κινημάτων, κάνοντας σύντομη αναφορά την ιστορική προσφορά του φεμινισμού, αλλά και την επικαιρότητά του. Η Φ. Κούβελα διευκρίνισε ότι πλέον η Γραμματεία δεν αντιμετωπίζει την ισότητα ως «γυναικείο ζήτημα», αλλά ως οικουμενική αρχή, «έτσι όπως αυτή διατυπώνεται και προτάσσεται στους ‘Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας’ του ΟΗΕ».

Συνάντηση του υπ. Εσωτερικών με τη Σουηδή υπουργό για θέματα Ισότητας

Στο πλαίσιο της αναζήτησης βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε συνάντηση με την υπουργό Ισότητας της Σουηδίας Asa Regnér παρουσία της πρέσβειρος της χώρας στην Ελλάδα Charlotte Wrangberg. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών Φωτεινή Κούβελα.

Αφού χαρακτήρισε “φωτεινό παράδειγμα” τη Σουηδία στον τομέα της ισότητας των φύλων, ο υπουργός επισήμανε ότι “είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προωθεί τα ζητήματα των δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, ωστόσο είναι τα κινήματα για την ισότητα που ‘ανοίγουν δρόμους’, τους οποίους η κοινωνία οφείλει να ακολουθεί, σε μια αμφίδρομη σχέση που ωθεί τις κοινωνικές αλλαγές”.

Η Asa Regnér αναγνώρισε “τη συμβολή της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, σημαντικές πλευρές του οποίου σχετίζονται με τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και την ανάγκη διατήρησης των ευρωπαϊκών αξιών που πρεσβεύουν τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL