Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Δικαστική απομόνωση στον ρατσιστικό λόγο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαστική απομόνωση στον ρατσιστικό λόγο

"Χαστούκι" στον ναζισμό και στους εν Ελλάδι θιασώτες του αποτελεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας, με την οποία αθωώθηκε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης. Ο δήμαρχος κάθισε στο εδώλιο ύστερα από μήνυση για παράβαση καθήκοντος που κατέθεσε το 2015 ο τότε υποψήφιος χρυσαυγίτης βουλευτής Μιχάλης Αρβανίτης επειδή, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνήθηκε να παραχωρήσει στο ναζιστικό κόμμα δημοτικό χώρο κατά την προεκλογική περίοδο. Η απόφαση έγινε δεκτή με φρενήρη χειροκροτήματα από εκατοντάδες άτομα και συλλογικότητες που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον δήμαρχο, ενώ μέσα κι έξω από το δικαστήριο επικράτησε πανηγυρικό κλίμα.

Ο Κ. Πελετίδης, κατά την απολογία του, υπερασπίστηκε το "καθήκον του δημάρχου να είναι δίπλα στον πατραϊκό λαό και να διαφυλάσσει την ενότητά του", ενώ αναρωτήθηκε: "Είναι τυχαίο ότι δέκα παρατάξεις συμφωνούν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη;". Επίσης υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει πολιτική θέση για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να την εκφράζει με τις αποφάσεις του και τόνισε: "Ο δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου".

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Νίκο Μιχαλολιάκο ο οποίος συνυπέγραψε τη μήνυση κατά της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, υπενθυμίζοντας ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. "Είναι τυχαίο ότι είναι στα δικαστήρια γιατί έχουν τάγματα εφόδου; Είναι αυτοί που φωνάζουν σε μια μάνα που έχασε το παιδί της: ‘Πού είναι το παιδί σου τώρα!’" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Πελετίδης έκανε αναφορά και στα δεινά που υπέστη ο λαός μας από τον ναζισμό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή πραγματικότητα με τα κύματα των προσφυγικών ροών. "Με ερώτησή τους, μας ζητούν να χωρίσουμε τα παιδιά στο βρεφοκομείο σε δικά μας και ξένα. Υπάρχει παιδί ξένο;" αναρωτήθηκε.

Νωρίτερα, την απαλλαγή του Κ. Πελετίδη είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας της έδρας υποστηρίζοντας ότι δεν στοιχειοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Πρόσθεσε επίσης ότι καλώς δεν παραχωρήθηκε δημοτικός χώρος στην Χρυσή Αυγή, επικαλούμενος την απόφαση του Δημοτικού Συμβολίου.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε: "Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουν να υπερασπίζονται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική ιδεολογία της, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της. Συνεχίζουμε μαζί με τον λαό και τις οργανώσεις του, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τη δημοτική αρχή, για να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης. Μαζί με τον λαό μας στον αγώνα για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, που δοκιμάζεται από τα βάρβαρα μέτρα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων".

Τέλος, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: "Η επιλογή του Κ. Πελετίδη να μην παραχωρήσει στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. δημοτικό χώρο κατά την προεκλογική περίοδο, για την οποία του είχε ασκηθεί η μήνυση, δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τον ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Η ανάγκη να μπει φραγμός στους εχθρούς της Δημοκρατίας, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, καθίσταται επιτακτική".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL