Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Προσπαθεί να στήσει νέο καυγά η ΚΕΔΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπαθεί να στήσει νέο καυγά η ΚΕΔΕ

Να στήσει κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, επιχείρησε, ανεπιτυχώς, χθες, η "γαλάζια" ηγεσία της ΚΕΔΕ, παρότι ήταν αυτή που αποφάσισε την απόσυρσή της από τον διάλογο για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, γνωρίζοντας ότι εκπνέει η θητεία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών οργάνων δημάρχων και περιφερειαρχών, έχει προγραμματιστεί για αύριο και τα πορίσματά της θα παραδοθούν στον υπουργό Εσωτερικών.

"Η ΚΕΔΕ είναι ευπρόσδεκτη στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής παρότι εθελοντικά αποφάσισε να περιορίσει την άσκηση του δικαιώματός της να διατυπώνει τις θέσεις της", σχολίασε ο υπουργός. "Σκοπός είναι, ύστερα και από την τελική διαβούλευση με τους φορείς επί της πρότασης του υπουργείου, να υπάρξει νομοθετικό αποτέλεσμα στα μέσα του τρέχοντος έτους", υπενθύμισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι "σε αυτή τη συγκυρία δεν ωφελούν τα μεγάλα λόγια, αλλά η έμπρακτη συμβολή όλων στην προσπάθεια που γίνεται για επιβεβλημένες αλλαγές". Είχε προηγηθεί δήλωση της ΚΕΔΕ σε υψηλούς τόνους, με αφορμή δημοσίευμα, ότι δήθεν ος υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να "διαλύσει" τους δήμους "για να εφαρμόσει μοντέλα που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο".

Αποστάσεις από την κόντρα παίρνουν οι περιφερειάρχες με τον πρόεδρό τους, Κ. Αγοραστό να σχολιάζει: «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει τοποθετηθεί αναλυτικά για τη μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη», έχει καταθέσει ολοκληρωμένες, επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, και έχει καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της με γνώμονα τη συνοχή, τη διαφάνεια, τη λειτουργικότητα και εν τέλει την αποτελεσματικότητα του θεσμού των Περιφερειών".

Παρά τις βολές εκ μέρους της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει να κρατά ανοικτή την πόρτα του διαλόγου κι όπως διαβεβαίωσε εκ νέου από βήματος της Βουλής "οι αλλαγές που ετοιμάζονται θα υιοθετηθούν μέσα στη χρονιά μετά από νέο κύκλο διαλόγου". Ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για "ολιστική αναθεώρηση του Καλλικράτη", αλλά για "ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα μας εισάγουν σε μια νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL