Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Παρελθόν η διάταξη που χρησιμοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να παρακρατεί στα συρτάρια του 400 διορισμούς από αμετάκλητες αποφάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρελθόν η διάταξη που χρησιμοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να παρακρατεί στα συρτάρια του 400 διορισμούς από αμετάκλητες αποφάσεις

Στην άρση της διάταξης που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να παρακρατεί στα συρτάρια του πάνω από 400 διορισμούς από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, προχωρά η Όλγα Γεροβασίλη.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο ν/σ του υπ. Εσωτερικών η απόφαση κατανομής του υπουργού που απαιτούνταν και σε περιπτώσεις κατάταξης σε θέσεις εργασίας προσωπικού σε εκτέλεση αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων και την οποία δεν εξέδωσε ποτέ ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. παρακωλύοντας την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, πλέον αποκτά διαπιστωτικό και μόνο χαρακτήρα, ενώ η έλλειψη αυτής δεν αναστέλλει την υποχρέωση συμμόρφωσης της διοίκησης στις οικείες δικαστικές αποφάσεις.

Αποτέλεσμα της διάταξης ως έχει μέχρι σήμερα, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, ήταν να δημιουργούνται "στην πράξη ζητήματα αμφισβήτησης της εκτελεστότητας των αποφάσεων αυτών", όπως και να "παρακωλύεται η πλήρης συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, όπως το Σύνταγμα και η σχετική νομοθεσία επιβάλλουν", γεγονός που καθιστά αναγκαία την προτεινόμενη τροποποίησή της, προκειμένου στις περιπτώσεις των αμετάκλητων αποφάσεων η απόφαση του υπουργού να έχει αποκλειστικά διαπιστωτικό χαρακτήρα και να μην αναστέλλει τη συμμόρφωσης της διοίκησης προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία, αίρονται τα κωλύματα στον διορισμό εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αναγνωρίστηκαν αμετακλήτως ότι συνιστούν συμβάσεις αοριστού χρόνου, ωστόσο, δεν μπορούσαν να προσληφθούν λόγω της έλλειψης των τυπικών προσόντων που κατα το χρόνο κατάταξης απαιτούνται για τις αντίστοιχες θέσεις.

Για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνεται στην τροπολογία, ορίζεται ότι τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις τυπικά και πρόσθετα προσόντα διορισμού δεν απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατάταξης σε θέσεις εργασίας ΙΔΑΧ κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ, η οποία πραγματοποιείται αμετακλήτως σε συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ως άνω ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη για τη συμμόρφωση της διοίκησης, καθώς "η έλλειψη των προβλεπόμενων κατά το χρόνο κατάταξης τυπικών προσόντων δεν επηρέασε την έκδοση αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, είτε διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα προσόντα αυτά δεν απαιτούνταν από τις προκηρύξεις βάσει των οποίων έγιναν αρχικά οι εν λόγω προσλήψεις, είτε διότι δεν έγιναν δεκτοί από τα δικαστήρια αντίστοιχες ενστάσεις των φορέων, που απασχολούσαν τους εργαζόμενους αυτούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL