Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ποινές χωρίς ελαφρυντικά ζητάει ο εισαγγελέας Εφετών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποινές χωρίς ελαφρυντικά ζητάει ο εισαγγελέας Εφετών

Την άτεγκτη εφαρμογή του νόμου, σε αντιστοιχία με το βάρος των εγκλημάτων που διέπραξαν, ζητάει για τους υπευθύνους των ιδιωτικών εταιρειών Energa και Hellas Power ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης με έφεση που άσκησε στην πρόσφατη καταδικαστική απόφαση. Μια απόφαση που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος, εντούτοις έμειναν εκτός φυλακής καθώς οι ποινές τους είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο Γρ. Πεπόνης άσκησε έφεση για το σύνολο των έντεκα κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν κρίνοντας ότι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων» και αιτιάται την «εξαφάνιση» της απόφασης ως προς το σκέλη των ποινών αλλά και των ελαφρυντικών. Με άλλα λόγια ο εισαγγελέας ζητάει να επιβληθούν οι ποινές που αρμόζουν στη βαρύτητα των εγκλημάτων που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών που τους γλίτωσε από τα ισόβια με τα οποία απειλούνταν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γρ. Πεπόνης ζητάει να μην αναγνωριστεί η απλή συνέργεια (σ.σ.: αφορά τον Βασίλη Μηλιώνη και το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση). Υπενθυμίζεται ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών είχαν υπεξαιρέσει περί τα 256 εκατομμύρια ευρώ από το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με τα οποία «φούσκωσαν» τους προσωπικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς διάγοντας έναν εξωφρενικά πολυτελή βίο.

Τελικά από τους 19 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι οι έντεκα, εκ των οποίων μόλις οι τρεις οδηγήθηκαν στη φυλακή με βαρύτατες καταδίκες. Πρόκειται για τους Αριστείδη Φλώρο, Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρο Νικολοθανάση, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους. Ανάμεσά τους οι Βασίλης Μηλιώνης, Αχιλλέας Φλώρος, Στέφανος Σιαφάκας, Νίκος Δεκόλης, Βασίλης Δημητράκας, Κωνσταντίνος Κωνστάντος κ.α.

Σημειώνεται τέλος ότι στις 7 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για το πώς και πού θα διατεθούν τα 103 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί από λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση. Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρηματικών ποσών μόνο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, που αντιστοιχεί σε μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL