Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ξανάζησε η αιματηρή επίθεση στο Αντίπνοια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανάζησε η αιματηρή επίθεση στο Αντίπνοια

"Καθαρή" από χρυσαυγίτες ήταν χθες η αίθουσα των δικαστηρίων

"Καθαρή" από το χρυσαυγίτικο δηλητήριο του μίσους ήταν χθες η αίθουσα των Φυλακών Κορυλλού όπου συνεδρίασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά τα αίσχη της περασμένης Τρίτης. Πλήθος αντιφασιστών και αλληλέγγυων κατέκλυσε την μικρή αίθουσα, αλλά και τον εξωτερικό χώρο των φυλακών, ενώ την εμφάνισή τους έκαναν έπειτα από πολύ καιρό εκπρόσωποι κομμμάτων και φορέων. Πάντα εκεί, η Μάγδα Φύσσα...

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο καθηγητής Ισπανικών Ρούμπερ Σανζ Ροντρίγκεζ, ο οποίος ήταν θύμα της άγριας επίθεσης στο κοινωνικό στέκι Αντίπνοια των Πετραλώνων, τον Ιούνιο του 2008, από χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου.

Όπως εξήγησε, ο αναρχικός, αντιεξουσιαστικός χώρος Αντίπνοια χτυπήθηκε από τους χρυσαυγίτες εξαιτίας των χαρακτηριστικών του. "Δεν χτυπηθήκαμε γιατί ήμασταν εκεί με τα ονοματεπώνυμά μας, αλλά επειδή ήμασταν σε χώρο που πρεσβεύει την αλληλεγγύη, την ελευθερία και είναι σημείο αναφοράς για τον αγώνα" είπε.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η επίθεση, που έληξε με δύο αντιεξουσιαστές μαχαιρωμένους, κράτησε το πολύ ενάμιση λεπτό και ολοκληρώθηκε με το που είπε κάποιος "τέλος χρόνου". "Ήταν οργανωμένο 100%, από την αρχή μέχρι το τέλος. Μια τέτοια επίθεση τύπου κομάντο δεν μπορεί να γίνει μη συντονισμένα" συμπλήρωσε και πρόσθεσε: "Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνωρίζει και συναινεί. Είναι παρακράτος. Είναι φασίστες".

Αναλυτικότερα για την επίθεση μίλησε στη συνέχεια ο μάρτυρας Γιώργος Μηλιαράκης. "Εκείνη τη μέρα είχαμε μαθήματα Ισπανικών δεν ακούσαμε τίποτα πριν μπει αυτός με το κράνος, γιατί ακούγαμε εκείνη την ώρα τραγούδι και προσπαθούσαμε να γράψουμε τι έλεγε. Μπήκε αυτός μέσα, είπε 'Μουνιά θα σας γαμήσουμε, έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής'. Αυτός είπε το παράγγελμα εισόδου και έδωσε την ταυτότητα της επίθεσης. Αυτός ήρθε κατευθείαν πάνω μου και έφαγα μια καρέκλα στο κεφάλι, αιμορραγία ράμματα. Και μετά αμέσως είδα με την περιφερειακή μου όραση 10 άτομα που μπήκαν στον χώρο, γιατί δέχθηκα μια σφοδρή επίθεση, από τις φυσιογνωμίες ήταν άνδρες, δεν ήταν πολύχρωμοι, σκούρα ρούχα, είχαν σκεπάρνι, κατέβασαν την τζαμαρία, σπρέι πιπεριού, εγώ σίγουρα μαχαιρώθηκα και έφαγα σπρέι πιπεριού. Δέχομαι την πρώτη επίθεση με μια καρέκλα, είμαι στη γωνία με έναν καναπέ, ένα τραπέζι μακρόστενο, πέφτω κάτω ανάσκελα και δέχομαι επίθεση σφοδρή, παλουκιές. Βρέθηκα σε μια φάση αυτοάμυνας που δεν έχεις διαύγεια να δεις ποιος είναι εκεί, είδα όμως ένα τσεκούρι να σπάει μια τζαμαρία, είδα ένα μαχαίρι, είδα κάποια άτομα να κάθονται στον χώρο, να παίρνουν τον χώρο ας πούμε. Και στο τέλος ακούστηκε το 'τέλος χρόνου' και μετά όλοι έφυγαν. Το ότι άκουσα το 'τέλος χρόνου' ήταν για μένα λυτρωτικό, γιατί το να είσαι σε έναν χώρο 55 τετραγωνικών, 4 άτομα εναντίον 10, 4 άτομα άοπλα που δέχονται επίθεση με τσεκούρια, όταν βλέπεις το μαχαίρι να γυαλίζει στο μάτι σου, λες τώρα τι θα γίνει. Ο πρώτος πρέπει να ήταν ο επικεφαλής, μάθαμε ότι μετά φυγανε με μηχανές με καλυμμένες πινακίδες, κάμποσα μηχανάκια, η γειτονιά τα είπε αυτά, φύγανε όλοι μαζί, όπως ήρθανε"...

Υπενθυμίζεται ότι για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί τα στελέχη της Χρυσής Αυγής Σιατούνης και Στράτος σε δέκα χρόνια και έξι μήνες, συν 5 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Στη χθεσινή διαδικασία παρέστησαν οι βουλευτές Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Ελένη Σταματάκη, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος με αντιδημάρχους, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά και μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL