Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών: / Κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών: "Ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας με πολιτικές ενσωμάτωσης των προσφύγων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών: / Κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών: "Ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας με πολιτικές ενσωμάτωσης των προσφύγων"

Η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας απασχόλησε τη συνεδρίαση του Κογκρέσου τοπικών και περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασε χθες στην Αθήνα. Τα μέλη του οργάνου φώτισαν τη διάσταση της ενίσχυσης της θεσμικής παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης τόσο στο σκέλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ανάπτυξη πολιτικών ενσωμάτωσης του προσφυγικού πληθυσμού όσο και στο σκέλος των τεκταινομένων στην Τουρκία με την αντικατάσταση των αιρετών από το καθεστώς Ερντογάν.

Στην εισήγησή της για το προσφυγικό ζήτημα η Σουηδή εισηγήτρια Γιούμι Ρένστρομ, είπε: “Αντικρίζοντας την τεράστια αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες ένιωσα μεγάλη ντροπή και σκέφτηκα ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να λάβουν μέτρα στήριξης αυτών των ανθρώπων”. Η Γιούμι Ρένστρομ σημείωσε ότι “κόντρα στον εθνικισμό και τη ρητορική του μίσους, οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να πειστούν ότι χρειαζόμαστε τους πρόσφυγες”.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, μελέτη που αναφέρει ότι το 2050 η Ε.Ε. θα έχει ανάγκη για 8 εκατομμύρια ανθρώπους ως εργατικό δυναμικό εξ αιτίας της υπογεννητικότητας του ντόπιου πληθυσμού.
Συνεπώς πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές υποδοχής και ενσωμάτωσης του προσφυγικού πληθυσμού” τόνισε η Γιούμι Ρένστρομ.

“Πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον γι’ αυτούς τους ανθρώπους” τόνισαν τα μέλη της ιταλικής αντιπροσωπείας. Στις πολιτικές ενσωμάτωσης αναφέρθηκε εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας ο Π. Φιλίππου εξηγώντας ότι “όλα τα προσφυγόπουλα πηγαίνουν στα σχολεία μαζί με τα ελληνόπουλα”. Το ζήτημα θα συζητηθεί εκτενέστερα στην επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου στις αρχές Μαρτίου στη Βενετία.

Με άξονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έντονος προβληματισμός διαπιστώθηκε για τις αντικαταστάσεις 65 δημάρχων και 81 αντιδημάρχων στην Τουρκία κυρίως από το νοτιοανατολικό τμήμα, τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί ύποπτους για διασύνδεση με την τρομοκρατία και συνεργάτες του Γκιουλέν.

Τη “βίαιη προσπάθεια ανατροπής των νομίμως εκλεγμένων” στηλίτευσαν τα μέλη του Κογκρέσου, πλην των Τούρκων εκπροσώπων, οι οποίοι υπερθεμάτισαν για την αντικατάσταση των αιρετών ισχυριζόμενοι ότι αυτή η διαδικασία γίνεται για την “ασφάλεια της χώρας από τους τρομοκράτες του PKK, του Γκιουλέν και του ISIS”.

Σφοδρή ήταν η κριτική από τη γαλλική αντιπροσωπεία, καθώς η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Νίκαια. “Η πρακτική της Τουρκίας αντιστρατεύεται τη Δημοκρατία γιατί δεν έχουν απομακρυνθεί μόνο αιρετοί, αλλά δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι” απάντησε η γαλλική αντιπροσωπεία ζητώντας από το Κογκρέσο την άμεση παρέμβασή του στηρίζοντας τους Τούρκους αιρετούς.

“Η απόπειρα πραξικοπήματος δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την αντικατάσταση των αιρετών” τόνισε η βελγική αντιπροσωπεία υπογραμμίζοντας πως “δεν έχει αποδειχθεί ότι οι απομακρυνθέντες αιρετοί στήριξαν το πραξικόπημα”.

Στη συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης της τοπικής δημοκρατίας. Εξετάστηκαν οι περιπτώσεις της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Εσθονίας και της Μάλτας. Κοινό ζητούμενο η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας είτε μέσω ανακατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης είτε μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της τοπικής δημοκρατίας σημαντική ήταν η παρέμβαση του γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης ο οποίος εξέθεσε την προσπάθεια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, που αποσκοπεί στην πλήρη εφαρμογή του Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Στις προτάσεις του έθεσε την αναβάθμιση της τοπικής δημοκρατίας μέσω της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, την αποσαφήνιση και την ορθολογική κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων και Περιφερειών. Προέταξε την καθιέρωση διαφανών και αποτελεσματικών διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ, τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας με αποκατάσταση των χρηματοροών και τη δημιουργία εναλλακτικών εργαλείων άντλησης πόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL