Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Π. Σκουρλέτης / Π. Σκουρλέτης: Αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο μέσω διαλόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης / Π. Σκουρλέτης: Αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο μέσω διαλόγου

Με την επισήμανση ότι “δεν προαναγγέλλουμε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο”, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης θέτει εκ νέου την πρόταση για αποκατάσταση των “πραγματικών εργασιακών σχέσεων” και καλεί σε διάλογο τα κόμματα.

“Δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Μιλάμε για ανθρώπους που ήδη απασχολούνται. Μιλάμε για αποκατάσταση και αποκάλυψη πραγματικών εργασιακών σχέσεων” τόνισε χθες (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στο παράδειγμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι ή στους παιδικούς σταθμούς μέσω του κοινοτικού προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, των οποίων οι συμβάσεις τους ανανεώνονται διαρκώς.

“Πρέπει, επιτέλους, να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία “σε ένα πλαίσιο κανόνων” “για να δούμε και να προσδιορίσουμε ποιες τελικά είναι οι πραγματικές σχέσεις εργασίας αυτών των χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο Δημόσιο και να καθορίσουμε, πλέον, και ένα αυστηρότερο πλαίσιο, έτσι ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των συμβάσεων”, όπως χαρακτηριστικά είπε. “Από τη μία, και σωστά, υπάρχει το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τη μετατροπή των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου εργαζόμενους και από την άλλη υπάρχουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και Οδηγία που μιλάει για μη κατάχρηση των συμβάσεων” σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: “Αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητήσουμε”.

Αναφορικά με τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επιχειρεί να επιλύσει το ζήτημα της καταβολής δεδουλευμένων στους συμβασιούχους από παράταση, ο Π. Σκουρλέτης είπε: “Καταθέσαμε ρύθμιση ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις μη πληρωμής συμβασιούχων στην καθαριότητα, των οποίων αν και είχε ανανεωθεί η σύμβαση μέχρι το τέλος του 2017, κατά έναν αυθαίρετο τρόπο διάφοροι δήμοι αρνούνταν να τους πληρώσουν”. Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση της ΚΕΔΕ. “Δεν κρίνουμε οι δήμαρχοι την αντισυνταγματικότητα των νόμων ή των διατάξεων. Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι πράξεις των Επιτρόπων του έκριναν ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στους ΟΤΑ. Γι’ αυτό και αρνήθηκαν να θεωρήσουν τα εντάλματα πληρωμής τους” σημειώνει η ΚΕΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL