Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Σε ΣΔΙΤ μέχρι και το 20% του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ΣΔΙΤ μέχρι και το 20% του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων

Με την επισήμανση ότι "Δεν είναι δυνατό μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στον τουρισμό, να μην έχει επιλύσει το θέμα των απορριμμάτων της" ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Κοζάνη, χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, μίλησε για την αναγκαιότητα υλοποίησε έργων με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υποστηρίζοντας την αξιοποίηση του 20% των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μονάδα, που κατασκευάστηκε από την Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα, ήταν προϊόν πολυετούς συνεργασίας των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., η οποία είναι ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων. Το έργο ΣΔΙΤ, κόστους 48 εκατ. Ευρώ, αποσκοπεί στη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει κι άλλους κοντινούς δήμους, όπως η Βέροια και η Κατερίνη.

"Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα στη συνεργασία όλων των φορέων για το πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα της ανάπτυξης, τα θέματα των επενδύσεων" τόνισε ο Στ. Πιτσιόρλας χαιρετίζοντας την πρακτική της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., που εργάστηκε στην κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενώ χαρακτήρισε το έργο ως "έργο πολιτισμού". "Έχουμε μπροστά μας και άλλα τέτοια έργα, στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, στις Σέρρες, στην Ηλεία και αλλού, ούτως ώστε σιγά - σιγά να επιλυθεί το μέγα πρόβλημα των απορριμμάτων" σημείωσε.

Ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη χρησιμότητα των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στην οικονομία της χώρας.

"Υπήρξαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τις ΣΔΙΤ, δαιμονοποιήθηκαν λίγο και υπήρχαν και αντιρρήσεις. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε" σημείωσε ο υφυπουργός, παραθέτοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες, παρ’ ότι βρέθηκαν σε κρίση, χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο αξιοποίησης κεφαλαίων.

"Είμαστε σε μια περίοδο που δεν έχουμε πολλά χρήματα ως κράτος και αυτά τα λίγα που έχουμε πρέπει να τα αξιοποιήσουμε σωστά. Σε αυτά τα λίγα να προσθέσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, να προσθέσουμε κεφάλαια από δανεισμό προκειμένου να κάνουμε τα πολλά έργα που χρειάζεται η χώρα σήμερα για να επιλύσει τα προβλήματά της και να μπει στην ανάπτυξη" τόνισε ο υφυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το 20% των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πρέπει να αξιοποιείται για έργα ΣΔΙΤ "όχι μόνο στον τομέα των απορριμμάτων", όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά επεκτείνοντας το εύρος σε έργα υποδομής, στον τουρισμό, στη βιομηχανία κ.α.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της αξιολόγησε, ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το επόμενο άμεσο διάστημα να ολοκληρωθεί". Διαβεβαίωσε ότι "Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να την κλείσει". "Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα από τις διαφωνίες των δανειστών μας μεταξύ τους για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, όμως θα κάνουμε ό,τι πρέπει, διότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες υλοποιώντας αυτό το πρόγραμμα" υπογράμμισε ο Στ. Πιτσιόρλας, καταλήγοντας: "Το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί και να βγούμε από την επιτήρηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL