Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Tι αποκαλύπτουν οι πρωτες αναρτήσεις των δασικών χαρτών / Εκχερσώσεις δασών και παραλογισμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tι αποκαλύπτουν οι πρωτες αναρτήσεις των δασικών χαρτών / Εκχερσώσεις δασών και παραλογισμοί

Γκρίζες ζώνες, παραλείψεις, αντινομίες, παραλογισμούς και παρανομίες φέρνει στο φως το "πρώτο κύμα" αναρτήσεων των δασικών χαρτών από τις διευθύνσεις δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές 33 νομών της χώρας, κάτι που ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη και αντιστοιχεί στο 37% της έκτασης της χώρας.

Προβλήματα τα οποία το πελατειακό κράτος δεκαετίες τώρα έκρυβε συστηματικά κάτω από το χαλί, γι’ αυτό και το ποσοστό των κυρωμένων δασικών χαρτών, που σημαίνει οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων και προστασία από κάθε επιβουλή (καταπατήσεις, αυθαιρεσίες), με δυσκολία ξεπερνά 0,65% της επικράτειας.

Τα πρώτα στοιχεία της ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.), η οποία λειτουργεί ειδική εφαρμογή για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την υποβολή αντιρρήσεων αποκλειστικά ηλεκτρονικά κατά του περιεχομένου του χάρτη και πληρωμής του ειδικού τέλους, στους Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας (εγκαινίασαν τις αναρτήσεις) αποκαλύπτουν... πράματα και θάματα.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2007 στους δύο νομούς, με αναφορά στο σύνολο της έκτασης ανάρτησης έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αγροτικές εκτάσεις σε ποσοστό 10% στην Ηλεία και 2,02% στη Μεσσηνία, ενώ επί των σημερινών αγροτικών εκτάσεων ή άλλων χρήσεων το 13,2% στην Ηλεία και το 6,79% στη Μεσσηνία έχει προκύψει από εκχερσώσεις δασών. Στο σύνολο της έκτασης ανάρτησης τα εκχερσωμένα δάση ανέρχονται σε ποσοστό 8,03% για την Ηλεία και σε 3,23% για τη Μεσσηνία. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι αυτό με τους δασωθέντες αγρούς, αγροτικές εκτάσεις με τις αεροφωτογραφίες του 1945, δασικές σήμερα, γιατί πια δεν καλλιεργούνται.

Τα ποσοστά στο σύνολο της έκτασης ανάρτησης ανέρχονται σε 6,82% για την Ηλεία και 12,52% για τη Μεσσηνία. Στον Νομό Ηλείας εκτιμάται ότι δεν είναι καθόλου αμελητέο το ποσοστό των δηλωθέντων αγροτικών εκτάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ προς επιδότηση, που είναι χαρακτηρισμένες δασικές και αναδασωτέες. Το πρόγραμμα αναρτήσεων περιλαμβάνει και αναρτήσεις στις Σπέτσες, στην Αίγινα, στη Δυτική και Ανατολική Αττική κ.λπ., ενώ στη Χαλκιδική η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιρρήσεις με τις οποίες αμφισβητείται το περιεχόμενο του αναρτημένου χάρτη υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μαζί με τη συμπλήρωση της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας πληρωμής του τέλους σε αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών και σε 80 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού. Η προθεσμία μετράει 12 ή 15 ημέρες από την ανάρτηση του χάρτη, όπως ορίζεται στην πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων, την οποία εκδίδει η αρμόδια Διεύθυνση Δασών της εκάστοτε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αντίρρηση μπορεί να να υποβληθεί είτε επειδή μια έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική ή χορτολιβαδική, ενώ δεν είναι, ή και αντίστροφα. Έως τη λήξη της προθεσμίας, ταχυδρομικά ή διά ζώσης οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να καταθέσουν τα δημόσια έγγραφα (συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, παραχωρητήρια, αποφάσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης κ.ά.) που στοιχειοθετούν το έννομο συμφέρον για την άσκηση της αντίρρησης στα κατά τόπους Σημεία Υποστήριξης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ).

Μείωση τελών αντίρρησης

Ήδη από την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’) των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται γενναία μείωση των τελών αντίρρησης. Έτσι, για έκταση εμβαδού έως και 100 τ.μ. το τέλος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ για έκταση έως και 1.000 τ.μ. στα 40 ευρώ, για 1 έως και 5 στρέμματα στα 90 ευρώ, για πάνω από 5 στρέμματα έως και 10 στα 180 ευρώ, για πάνω από 10 στρέμματα έως και 20 στα 350 ευρώ, για εκτάσεις έως 100 στρέμματα στα 700 ευρώ, έως και 300 στρέμματα στα 1.400 ευρώ και πάνω από αυτά το τέλος φτάνει τις 3.300 ευρώ. Δεν καταβάλλεται τέλος για αντιρρήσεις σε περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στον δασικό χάρτη, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος σχεδίων πόλης κ.λπ., σε περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεμάχια) του εποικισμού, σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού σύμφωνα με τη διαδικασία του δασικού Νόμου 998/1979 κ.ά.

Η διαδικασία έως την κύρωση

Η επεξεργασία των αντιρρήσεων προβλέπεται να ολοκληρώνεται σε 90 ημέρες, ενώ η εξέταση των αντιρρήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές σε τέσσερις μήνες, στους οποίους προστίθενται άλλοι δύο μήνες σε περίπτωση παράτασης. Για διόρθωση και συμπλήρωση του δασικού χάρτη βάσει των αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών απαιτούνται άλλοι δύο μήνες. Εκτιμάται ότι στις αρχές καλοκαιριού θα έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες στις "εύκολες" περιοχές, εκεί δηλαδή όπου δεν θα ασκηθούν αντιρρήσεις.

Η ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρ’ ότι έχει την ευθύνη για τη προστασία των δασών, έχει μείνει στον Απρίλιο του 2011, όταν έγιναν οι πρώτες αναρτήσεις σε καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, Πεντέλη και Μαραθώνα κ.ά. Τότε που η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη χαρακτήριζε τις πρώτες αναρτήσεις "μικρή επανάσταση", η οποία εκ του αποτελέσματος κατεπνίγη... αμέσως. Στην ετικέτα "δασικοί χάρτες άλλων περιοχών" αναγράφεται μόνο ότι "σε εφαρμογή του Νόμου 4389/2016 η Δασική Υπηρεσία κατέστη αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες, έως και την κύρωση δασικών χαρτών, ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε. παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία".

Παραπέμπει δε για περισσότερες πληροφορίες των περιοχών που αναρτώνται δασικοί χάρτες και για την υποβολή αντιρρήσεων στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL