Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ / Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης: Ομαλοποιείται η λειτουργία της πλατφόρμας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ / Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης: Ομαλοποιείται η λειτουργία της πλατφόρμας

“Κανείς δεν θα χάσει το δικαίωμά του στο ΚΕΑ Φεβρουαρίου για τεχνικούς λόγους” τόνισε χθες στη Βουλή η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Θ. Φωτίου, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, λόγω της μαζικής προσέλευσης στο σάιτ, ανέφερε πως το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στο σαββατοκύριακο με την προσθήκη μεγαλύτερου server.

Τρία εκατομμύρια επισκέψεις

Γι' αυτές μόνο τις μέρες η αν. υπουργός ζήτησε από τον κόσμο, εφόσον μπορεί, να αποφεύγει να μπαίνει στην πλατφόρμα από το σπίτι τις εργάσιμες ώρες 9.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. που είναι ο μεγάλος φόρτος εργασίας στα ΚΕΠ και τους δήμους και να προτιμά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Ως έναν ακόμη λόγο επιβάρυνσης του συστήματος ανέφερε η Θ. Φωτίου τις επισκέψεις πολιτών που δεν έχουν δουλειά στο σάιτ και απλά θέλουν να το "χαζέψουν".

Είναι ενδεικτικό ότι οι επισκέψεις στο σάιτ του ΚΕΑ έφτασαν τα 3 εκατομμύρια μέσα σε μια εβδομάδα μόλις, όπως δήλωσε χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας. Υπολογίζεται ότι 7.000 πολίτες μπαίνουν στην πλατφόρμα ανά δευτερόλεπτο.

“Απομένει τώρα να αποδειχθούν αληθινές οι δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες από αύριο το σύστημα θα λειτουργήσει έτσι ώστε να τερματιστεί η ταλαιπωρία πολιτών, για την οποία δεν ευθύνονται οι δήμοι” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων, που είχε ζητήσει λόγω των προβλημάτων στο σύστημα να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία.

Αρχίζει να φαίνεται η διαφορά

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πάντως ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Χαρακτηριστικό είναι, αναφέρει το υπουργείο, ότι ενώ μέχρι την Τρίτη, σε μία εβδομάδα, είχαν εγκριθεί 25.000 αιτήσεις, ενώ χθες, σε μία μόνο ημέρα, εγκρίθηκαν 16.000.

Το σημαντικό επίσης, σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα εφαρμόζεται ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα να αντληθούν στοιχεία απ’ όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους. "Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει η ταυτόχρονη διασταύρωση όλων των αρχείων του κράτους" ανέφερε χαρακτηριστικά η αν. υπουργός.

Πιο συγκεκριμένα, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του προγράμματος είχαν εγκριθεί μέχρι χθες στις 4.00 το απόγευμα 41.304 αιτήσεις και είχαν απορριφθεί 4.418. Από το σύνολο των αιτήσεων, το 61,5% υποβλήθηκε από τους δικαιούχους ηλεκτρονικά, κάτι που δείχνει επίσης, σύμφωνα με την αν. υπουργό, ότι το σύστημα είναι ιδιαίτερα φιλικό στον χρήστη. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων φτάνει τους 84.704 για την ώρα.

"Τα προβλήματα στην keaprogram.gr δεν οφείλονται στα ΚΕΠ"

Για τα "προβλήματα στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος και της ιστοσελίδας υποβολής αιτήσεων για το ΚΕΑ" απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των ΚΕΠ και του πληροφοριακού τους συστήματος «ΕΡΜΗΣ - ΚΕΠ». Για τον λόγο αυτόν η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξομάλυνσή τους γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει ακόμη το υπουργείο, επειδή τα ΚΕΠ καθημερινά εξυπηρετούν δεκάδες άλλες διοικητικές διαδικασίες για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης “έχει εκδώσει οδηγίες προς τα ΚΕΠ για την ομαδοποίηση της προσέλευσης με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, στις περιπτώσεις που υφίσταται ζήτημα αυξημένης προσέλευσης πολιτών στα ΚΕΠ για την υποβολή αίτησης για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης”. Παράλληλα “βρίσκεται σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς και για άλλες διοικητικές διαδικασίες που διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ με σκοπό τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης των ΚΕΠ για όσο διάστημα διαρκεί η υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης".

Πληρώνεται η δόση του πιλοτικού ΚΕΑ

Από σήμερα το απόγευμα μέχρι και αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων της πρώτης φάσης (30 δήμων) του ΚΕΑ για τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την τελευταία πληρωμή μετά την παράταση που είχε δοθεί μέχρι 31.1.2017. Το ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 12.182.555,70 ευρώ και αφορά 48.160 δικαιούχους του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL