Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Με τα "φτερά" πέντε τραπεζών προχωρά η Fraport
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τα "φτερά" πέντε τραπεζών προχωρά η Fraport

"Δεν υπήρχε ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της ικανότητας διασφάλισης της χρηματοδότησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων" απαντούν αρμόδια στελέχη της Fraport Greece μετά το ζήτημα που ανέκυψε με τις καταγγελίες του προέδρου της ΟΣΥΠΑ Βασίλη Αλεβιζόπουλου ότι η εταιρεία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση.

Ο κ. Αλεβιζόπουλους έκανε τις συγκεκριμένες καταγγελίες από τα Χανιά, όπου παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από την ΟΣΥΠΑ και μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών κατά της παραχώρησης του αεροδρομίου Χανίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΥΠΑ, η γερμανική Fraport "επιχειρεί να επενδύσει πάνω στη δημόσια περιουσία της Ελλάδας χωρίς λεφτά", ενώ σε δηλώσεις του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", που ανέδειξε το θέμα στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της, κάνει λόγο για εκβιασμό της Γερμανίας αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, επαναλαμβάνοντας πως επενδύει χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι την ίδια μέρα δημοσιοποίησης των καταγγελιών διοχετεύτηκε η είδηση της συμφωνίας της Fraport με πέντε τράπεζες, τέσσερις του εξωτερικού και μία ελληνική, για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς των 14 αεροδρομίων. Τη συμφωνία ανέδειξε στο χθεσινό της φύλλο η "Καθημερινή", σύμφωνα με την οποία η Fraport Greece εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από πέντε δανείστριες τράπεζες και συγκεκριμένα από την European Investment Bank (ΕΙΒ), την European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), την International Finance Corporation (IFC, θυγατρική της World Bank), την Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB) και την Alpha Bank.

Αρμόδια στελέχη της Fraport Greece μιλώντας στην "Αυγή" επιβεβαίωσαν εμμέσως τη συμφωνία της χρηματοδότησης υποστηρίζοντας πως "η ανακοίνωση οποιασδήποτε συμφωνίας οφείλει να γίνεται από κοινού απ' όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή". Παράλληλα, σε ερώτησή μας για την υπόσταση των καταγγελιών του προέδρου της ΟΣΥΠΑ, τα ίδια στελέχη επεσήμαναν πως "δεν υπήρχε ποτε ζήτημα αμφισβήτησης της ικανότητας διασφάλισης της χρηματοδότησης" και πως η εταιρεία είναι "επιχειρησιακά έτοιμη να αναλαβεί τη λειτουργία των αεροδρομίων στα μέσα Μαρτίου, όπως και να καταβάλει το εφάπαξ τίμημα των 1,23 δισ. ευρώ την ίδια μέρα ολοκλήρωσης της συναλλαγής με το Ελληνικό Δημόσιο".

Αξίζει εδώ ακόμη να αναφέρουμε πως για το ίδιο ζήτημα τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στην αναζήτηση των εξασφαλίσεων για να προχωρήσει η επένδυση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Αυγής", ούτε το Δημόσιο ούτε το ΤΑΙΠΕΔ θα γίνουν με κάποιον τρόπο εγγυητές των δανείων της Fraport, ενώ αναμένεται να υπάρξει τριμερής δήλωση (Δημόσιο, τράπεζες, Fraport) με την επίσημη παραχώρηση με λεπτομέρειες για οικονομικά στοιχεία, ρήτρες, χρηματοδότηση κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL