Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Κατάθεση μαρτύρων στη δίκη της Χ..Α / Κατάθεση μαρτύρων στη δίκη της Χ..Α: Συνοδεία μοτοσικλετών της ΔΙΑΣ η χρυσαυγίτικη επίθεση στο Συνεργείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατάθεση μαρτύρων στη δίκη της Χ..Α / Κατάθεση μαρτύρων στη δίκη της Χ..Α: Συνοδεία μοτοσικλετών της ΔΙΑΣ η χρυσαυγίτικη επίθεση στο Συνεργείο

Με... συνοδεία δύο μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙΑΣ έγινε η επίθεση χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο της Ηλιούπολης τον Ιούλιο του 2013! Το γεγονός επιβεβαίωσε χθες μάρτυρας αστυνομικός, ενώ δεύτερος αστυνομικός που κλήθηκε να μεταβεί στον χώρο παραδέχτηκε ότι το κέντρο του ζητούσε να αναζητήσει πληροφορίες για το συμβάν μέσω... Διαδικτύου!

Η δίκη της Χρυσής Αυγής εισήλθε χθες στην κρισιμότερη φάση της, καθώς άρχισαν να εξετάζονται μάρτυρες προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η κακουργηματική κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και στο πλαίσιο αυτό συσχετίζονται πάνω από εκατό δικογραφίες.

Η πρώτη από αυτές αφορά την επίθεση στο Συνεργείο, όπου χρυσαυγίτες εισήλθαν στον κοινωνικό χώρο με ρόπαλα και τα έκαναν "γυαλιά - καρφιά" την ώρα που γίνονταν μάθημα σε παιδάκια που έντρομα έτρεξαν να κρυφτούν στις τουαλέτες, ενώ τραυμάτισαν και τον ιδιοκτήτη του χώρου.

Φυσική παρουσία στην επίθεση είχε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Νίκος Μίχος, ο οποίος έχει καταγραφεί σε φωτογραφίες, ενώ από τις μαρτυρίες αυτοπτών προέκυψε ότι ένα από τα αυτοκίνητα που σχετίζονταν με αυτήν ήταν το βουλευτικό όχημα του Γιάννη Λαγού, του οποίου την εμπλοκή στην επίθεση προδίδουν και πλήθος μηνύματα που έχει ανταλλάξει με στελέχη της οργάνωσης.

Χθες, ο αστυνομικός Δημήτρης Γώγουλας, που παρακολούθησε τη χρυσαυγίτικη μοτοπορεία από το Αστυνομικό Τμήμα της Ηλιούπολης, είπε στο δικαστήριο: "Άκουσα συνθήματα και κορναρίσματα. Ήταν 30 δίκυκλα, άλλα με έναν άλλα με δύο επιβαίνοντες. Φώναζαν 'Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή' και φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν Χρυσή Αυγή. Πάνω από τους μισούς είχαν σημαίες και κοντάρια, ρόπαλα, δεν μπορώ να διευκρινίσω. Τουλάχιστον δέκα κρατούσαν τα ξύλα της σημαίας στο πλάι. Σε κοντινή απόσταση ακολουθούσαν δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ με αναμμένους τους φάρους"...

Στη συνέχεια, όπως είπε, έσπευσε στον τόπο της επίθεσης όπου ήταν μαζεμένο πλήθος και ο ίδιος δεν έκανε τίποτα γιατί "υπήρχε κλίμα κατά της αστυνομίας ότι δρούσε από κοινού με τη Χρυσή Αυγή. Φωνάζανε 'Μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί'. Ήρθαν δύο συνάδελφοί μου και από το κέντρο μας ενημέρωσαν να παραμένουμε σε ασφαλή απόσταση και να ενημερώνουμε".

Πρόεδρος: Οι συνάδελφοί σας μπήκαν μέσα;

Μάρτυρας: Πού να μπούνε, μέσα στο πλήθος; Όχι.

Πρόεδρος: Η συνδρομή η δικιά σας ποια ήταν;

Μάρτυρας: Να ενημερώσω.

Πρόεδρος: Έτσι λειτουργεί η συνδρομή της αστυνομίας;

Μάρτυρας: ...

Ο αστυνομικός Αχιλλέας Κίσσας, που κατέθεσε στη συνέχεια, παραδέχτηκε ότι έφτασε στον χώρο της επίθεσης, αλλά "το μόνο που κάναμε ήταν να κοιτάμε και να ενημερώνουμε". Επίσης παραδέχτηκε ότι "Δεν πήραμε εντολή να αναζητήσουμε μάρτυρες" και ότι "Μου δώσανε εντολή να ψάξω μέσω Ιnternet να δω για το περιστατικό και ό,τι είχε γραφτεί. Βρήκα μία ανάρτηση στο indymedia και μία στο i-efimerida"...

Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση επιχείρησε χθες να μπλοκάρει την υποβολή ερωτήσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, ωστόσο το αίτημά της απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL