Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / Έντεκα εκατομμύρια ζεστά γεύματα για 70.000 μαθητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ / Έντεκα εκατομμύρια ζεστά γεύματα για 70.000 μαθητές

Σημείο αναφοράς για την αριστερή πολιτική χαρακτήρισε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα μιλώντας στο Πρακτορείο 104.9 FM. Η αν. υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο και θα διανεμηθούν φέτος έντεκα εκατομμύρια σχολικά γεύματα σε περισσότερους από 70.000 μαθητές.

Η Θ. Φωτίου υπογράμμισε ότι “για πρώτη φορά στην Ελλάδα” διατίθενται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό. Η δαπάνη για τα σχολικά γεύματα φτάνει τα 25 εκατ. ευρώ, με την αν. υπουργό να διευκρινίζει πως πρόκειται για μια διαφορετική πολιτική πράξη, καθώς δεν υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή και συνεισφορές από εταιρείες και ιδρύματα. “Είναι το κράτος, που ετοιμάζεται για μια μεγάλη αλλαγή” τόνισε η αν. υπουργός.

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα με σχολικά γεύματα τρέχει σε 36 σχολεία σε όλη τη χώρα από πόρους που έχουν συγκεντρωθεί μέσω της πλατφόρμας Crowdfunding Act4Greece σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Τα σχολικά γεύματα παρασκευάζονται και διανέμονται από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΣΠΕ) σε 9 σχολεία της Καβάλας, 18 των Τρικάλων και 9 του Περάματος.

Η επέκταση του προγράμματος θα γίνει αποκλειστικά με κρατικά κονδύλια και η έναρξή του αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου το πρόγραμμα που βασίζεται στο διατροφολόγιο που έχει καταρτίσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αποτελεί, εκτός από ένα μέσο για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και της παιδικής παχυσαρκίας, και «μια εκπαιδευτική πολιτική, για την Αριστερά».

Σε παρατηρήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος προχώρησε νωρίτερα στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ο πρόεδρος του σωματείου κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης Στέφανος Φακούδης. Ο πρόεδρος του σωματείου είπε πως ορισμένοι μαθητές δεν έχουν ανάγκη το γεύμα και το πετούν στα σκουπίδια. Ως πιθανή αιτία ανέφερε την ώρα που δίνεται το γεύμα, στη μία το μεσημέρι, ενώ τα παιδιά που υποσιτίζονται το έχουν ανάγκη από την αρχή της σχολικής μέρας.

Στην απάντησή της η Θ. Φωτίου τόνισε ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του προγράμματος, κυλικειάρχες, εκπαιδευτικοί και γονείς. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό πού στοχεύει αυτό.

“Το πρόγραμμα δεν είναι μια τυρόπιτα. Το πρόγραμμα είναι κανονικό ζεστό γεύμα, που παρασκευάζεται και δίνεται στα σχολεία” είπε η Θ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε την υγιεινή και την παχυσαρκία της νέας γενιάς, είναι κυρίως να δημιουργήσουμε την έννοια της συλλογικότητας, όλοι μαζί μπορούμε, όλοι μαζί τρώμε, όλοι μαζί προσπαθούμε». Ξεκαθάρισε ακόμη ότι πρόθεση του υπουργείου δεν είναι να κλείσει τα κυλικεία και ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους κυλικειάρχες ώστε να “προχωρήσουμε όλοι μαζί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL